Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λοιμώξεις νοσοκομείο.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αποτελούν ίσως την δημοφιλέστερη κατηγορία νοσημάτων που ταλαιπωρούν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως ανά το παγκόσμιο. Το συνάχι, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός ή ακόμη και ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων μας ανησυχεί κατά διαστήματα αν και την συγκεκριμένη περίοδο λόγω του κρύου και της συνεχής παραμονής μας σε κλειστούς χώρους βρισκόμαστε σε δυσκολότερη κατάσταση.

Ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Χάρης Αρμευτής εξήγησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να καλέσουμε τον γιατρό και πότε θα πρέπει πάμε στα επείγοντα. 

Όπως ανέφερε, οι λοιμώξεις διαχωρίζονται σε ιώσεις και βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα χαρακτηριστικά των ιώσεων και των λοιμώξεων είναι:

- ρινική καταρροή

- φτάρνισμα

- συνάχι

- πυρετός

Χάρης Αρμευτής - Αντιπρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας

Το κοινό κρυολόγημα αφορά πέραν των 200 ιών.

Τι κάνουμε όταν εμφανίσουμε τα πιο πάνω συμπτώματα

Η γρίπη και οι ιώσεις γενικότερα αποτελούν μια αυτοπεριοριζόμενη νόσο και σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει μόνο η ενημέρωση του προσωπικού ιατρού. Εάν επιβραδυνθούν τα συμπτώματα θα πρέπει να μας πει ο ιατρός μας πως να προχωρήσουμε.

Τι δεν κάνουμε όταν εμφανίσουμε τα πιο πάνω συμπτώματα

Ο αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρείας Χάρης Αρμευτής επισήμανε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και τι να μην κάνουμε όταν παρουσιαστούν τα προ αναφερόμενα συμπτώματα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παίρνουμε φάρμακα και αντιβιοτικά χωρίς την συμβουλή του γιατρού μας.

Χάρης Αρμευτής - Αντιπρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα παρά να δώσει λύσεις.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τις πρώτες βοήθειες

Ο κ. Αρμευτής επισήμανε ότι εάν εμφανίζουμε δύσπνοια μέσω της μέτρησης του οξυγόνου κάτω από το 95% ή έχουμε έντονους πόνους στο στήθος, τότε θα πρέπει να πάμε στις πρώτες βοήθειες. Ενώ πρόσθεσε ότι: «Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις πρώτες βοήθειες όταν παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα και δεν υπάρχει πραγματικός λόγος. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί που πραγματικά έχουν σοβαρά προβλήματα θα καθυστερήσουν να εξυπηρετηθούν.»