Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ουκρανία

Την ελπίδα το δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς και να είναι ένα δυνατό πακέτο κυρώσεων, εξέφρασε ο Βσέβολοντ Τσέντσοφ, επικεφαλής της αποστολής της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Euratom), σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο από τα κράτη μέλη μετά από πρόταση της Κομισιόν, ο κ. Τσέντσοφ τόνισε πως θα πρέπει να καλύψουν νέους τομείς όπως την πυρηνική ενέργεια καθώς τα όσα συμβαίνουν στη Ζαπορίζια είναι απαράδεκτα.

Το μήνυμα στη ρωσική βιομηχανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να είναι από τη μια μέρος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ταυτόχρονα να συντηρεί και να χτίζει πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη για στήριξη για μεγαλύτερη παραγωγή πυρομαχικών από την Ουκρανία, μέσω στήριξης και από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ για την ανάγκη να υπάρχει και διπλωματική οδός με τη Ρωσία, αλλά πως αυτή δεν είναι δικαιολογία για να μην υπάρχει στρατιωτική στήριξη, ο κ. Τσέντσοφ υπογράμμισε πως η όποια συνομιλία με τη Ρωσία μπορεί να γίνει μόνο από θέση ισχύος, για αυτό χρειάζεται ισχυρός στρατός και οικονομία.

Επεσήμανε ακόμα πως η Ευρώπη υπερασπίζεται τις κοινές μας αξίες, και πως το μεγαλύτερο κόστος το επωμίζεται σήμερα η Ουκρανία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Ο Ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Μακάλιστερ (ΕΛΚ, Γερμανία), ο οποίος είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε πως η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα πρέπει να είναι όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική.

Τόνισε ακόμα πως το Κοινοβούλιο στηρίζει έντονα την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, και κάλεσε την Κομισιόν και το Συμβούλιο «αν πληρεί τις προϋποθέσεις, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένταξη ακόμα και φέτος».

Αναφερόμενος στο ψήφισμα το οποίο ετοιμάζει το Κοινοβούλιο με τη στήριξη των πλείστων πολιτικών ομάδων, ο κ. Μακάλιστερ υπογράμμισε πως η Ολομέλεια αναμένεται να καλέσει μεταξύ άλλων για μεγαλύτερη σύνδεση των οικονομιών ΕΕ - Ουκρανίας, δημιουργία μηχανισμού δίωξης των εγκλημάτων πολέμου αλλά και χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων από κυρώσεις για στήριξη της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), επικεφαλής της υποεπιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα, τόνισε πως η θέση του Κοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη, πως «η ειρήνη θα έρθει με τη νίκη της Ουκρανίας» και πως δεν υπάρχει εναλλακτική από την ανάκτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας, και πως η νίκη της Ουκρανίας είναι απαραίτητη και για την ασφάλεια της ΕΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στη χωρίς προηγούμενο στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και μέσω της εκπαίδευσης στρατιωτών σε έδαφος κρατών μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα του Κοινοβουλίου προς τα κράτη μέλη, πρόσθεσε η κ. Λουαζό, είναι πως «θα πρέπει να αποφασίσουν γρηγορότερα, χωρίς δισταγμούς στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία», καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη και «κάθε καθυστέρηση κοστίζει ζωές».