Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φς
Πιθανό να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής 

Όλα είναι έτοιμα για τις Μητροπολιτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Ιωάννου Χαριλάου, ο οποίος σημειώνει πως ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου ανέρχεται σε 52.164. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής. «Προσπάθεια μας είναι όπως τα αποτελέσματα γνωστοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Χαριλάου αναφέρει πως σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής χωρίζεται σε δύο στάδια, το πρώτο στάδιο αφορά την κατάρτιση του Τριπροσώπου διά καθολικής ψηφοφορίας και το δεύτερο στάδιο αφορά την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου. Το πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως αφού πρώτα έχει ήδη προηγηθεί η αναγκαία και σχετική διαβούλευση και συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι Εκλογικοί Κατάλογοι με τα επιτρεπτά από την Επίτροπο στοιχεία βρίσκονται σε κάθε Ενορία και Κοινότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023.

Οι εν λόγω Εκλογικοί Κατάλογοι εκάστης Ενορίας και Κοινότητας βρίσκονται σε εξουσιοδοτημένο και υπεύθυνο για τη διαφύλαξή τους άτομο. Το εξουσιοδοτημένο αυτό άτομο μπορεί, όπως είπε, περιοριστικά και μόνο, να παράσχει πληροφορίες σχετικές μόνο για το άτομο το οποίο ενδιαφέρεται εάν βρίσκεται στον κατάλογο και για κανένα άλλο τρίτο πρόσωπο, σύμφωνα πάντα και με τις αυστηρές οδηγίες της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ακολούθως ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως ήδη ανακοίνωσαν πως η Εκκλησία της Κύπρου από τις 6:00 μ.μ. το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, παρέχει σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου https://churchofcyprus.org.cy καθώς και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου https://impaphou.org με τίτλο «Μάθε πού Ψηφίζεις» και  μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος με τα προσωπικά στοιχεία του να ενημερωθεί επακριβώς  που ψηφίζει, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητας/Ενορίας, καθώς και του Εκλογικού Κέντρου.

Επίσης, για αποφυγή ταλαιπωρίας του ιδίου του ενδιαφερομένου, καθώς και των Λειτουργών στα Εκλογικά Κέντρα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει εκ των προτέρων εάν είναι εγγεγραμμένος στον Εκλογικό Κατάλογο και σε ποιο Εκλογικό Κέντρο ψηφίζει.

Επιπρόσθετα συνέχισε, κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί επακριβώς πού ψηφίζει, αφού αποταθεί και στο τηλέφωνο 22554600.

Ψηφίζουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την 19η  Φεβρουαρίου 2023 και διαμένουν για ένα τουλάχιστον έτος στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, και συμπεριλαμβάνονται στους Εκλογικούς Καταλόγους,  εκτός των προσφύγων.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι υποψήφιοι για την εκλογή στο χηρεύοντα Θρόνο είναι οι Επίσκοποι, καθώς και όλοι όσοι έχουν τα κατά το άρθρο 30 προσόντα προς Αρχιερατεία.

Προς ενημέρωσή του ποιμνίου σημείωσε και με βάση το άρθρο 30, εκλόγιμοι προς Αρχιερατεία είναι οι άγαμοι Κληρικοί (Πρεσβύτεροι ή Διάκονοι), που έχουν τα  προσόντα, όπως  πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, δεκαετή ευδόκιμη διακονία με την ιδιότητα του Κληρικού, ή μοναχού, και ηλικία 35 ετών συμπληρωμένη.

Η Ιερά Σύνοδος έχει τη δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δεχθεί ως εκλόγιμο και Κληρικό εγνωσμένου ήθους και κύρους που δεν έχει πτυχίο Θεολογικής Σχολής.

Πρόσθεσε πως οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ και από η ώρα 2.00 μ.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. O Προεδρεύων του Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, αφού πρώτα ενημερώσει τον Γενικό Έφορο Εκλογών, να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν της κανονικής ώρας, αλλά όχι πέραν από η ώρα 6.00 μ.μ.

126 εκλογικά κέντρα

Επεσήμανε ακόμη πως στην εκλογική περιφέρεια Πάφου θα υπάρχουν 126 Εκλογικά Κέντρα. Ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως ο κάθε εκλογικός θάλαμος θα είναι εφοδιασμένος με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου, στερεωμένη σταθερά στο θάλαμο, για να μπορούν οι εκλογείς να τη χρησιμοποιούν για σκοπούς της ψηφοφορίας.

Κάθε πρόσωπο του οποίου το όνομά του είναι καταχωρημένο στον Εκλογικό Κατάλογο και έχει μαζί του την ταυτότητά του ή το Εκλογικό του Βιβλιάριο, έχει δικαίωμα να εισέλθει στο Εκλογικό Κέντρο και να ζητήσει να του δοθεί ψηφοδέλτιο, για να ψηφίσει.

Κάθε πρόσωπο το οποίο δεν έχει την Κυπριακή ιθαγένεια, και του οποίου το όνομα είναι καταχωρημένο στον Εκλογικό Κατάλογο και έχει μαζί του το Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού στην Κύπρο (ARC), έχει δικαίωμα να εισέλθει στο Εκλογικό Κέντρο για να ζητήσει να του δοθεί ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει.

Η διαδικασία

Οι εκλογείς δικαιούνται να ψηφίσουν μόνο στο καθορισμένο Εκλογικό Κέντρο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι και όχι σε οποιοδήποτε άλλο Εκλογικό Κέντρο.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών της Μητρόπολης Πάφου σημείωσε πως αφού εξακριβωθεί ότι το όνομα και η ταυτότητα του εκλογέα εμφανίζονται και περιέχονται στον Εκλογικό Κατάλογο, ο Βοηθός θα εκφωνήσει μόνο το πλήρες ονοματεπώνυμο του εκλογέα, ως αυτό εμφανίζεται στον Εκλογικό Κατάλογο.

Ο εκλογέας, αφού λάβει το κατάλληλα σφραγισμένο ψηφοδέλτιό του, θα προχωρήσει αμέσως σε έναν από τους θαλάμους ψηφοφορίας που βρίσκονται στο Εκλογικό Κέντρο και εκεί, μόνος του, θα ψηφίσει μυστικά το άτομο της επιλογής του.

Σημειώνεται ότι ο Εκλογέας θα ανοίξει το ψηφοδέλτιο στο θάλαμο ψηφοφορίας. Το ψηφοδέλτιο εσωτερικά θα είναι λευκό και ο εκλογέας θα γράψει στο εσωτερικό του ψηφοδελτίου το άτομο της επιλογής του και ακολούθως, θα ρίξει το ψηφοδέλτιο εντός της κάλπης που θα βρίσκεται στο Εκλογικό Κέντρο.

Το κάθε άτομο που θα ψηφισθεί θα λαμβάνει την ψήφο υπέρ του, ανεξάρτητα αν είναι ορθογραφικά σωστά γραμμένο ή όχι το όνομα του ατόμου αυτού.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας δεν γνωρίζει γραφή λόγω τυφλότητας ή άλλης ανικανότητας και δεν μπορεί να ψηφίσει από μόνος του, τότε δύναται να ζητήσει τη βοήθεια του Προεδρεύοντος του Εκλογικού Κέντρου, ο οποίος παρουσία ενός Βοηθού του Εκλογικού Κέντρου ή ατόμου της επιλογής του εκλογέα, θα ψηφίσει το άτομο της επιλογής του εκλογέα.

Είναι παράτυπο ο εκλογέας να υπογράφει το ψηφοδέλτιο ή να γράφει σε αυτό οποιοδήποτε σύνθημα ή ύβρη. Σε περίπτωση που θα βρεθούν στην κάλπη τέτοια ψηφοδέλτια, θα θεωρηθούν ως άκυρα.

Αν κάποιος εκλογέας αχρηστεύσει κατά λάθος το ψηφοδέλτιό του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί τούτο εύκολα, μπορεί να εφοδιασθεί με άλλο ψηφοδέλτιο, αφού πείσει για τούτο τον Προεδρεύοντα.

Μέχρι τις 5μμ

H κάλπη θα είναι ανοικτή μέχρι την καθορισθείσα ώρα. O Προεδρεύων κατά την καθορισθείσα ώρα, δηλ. στις 5.00 μ.μ. ακριβώς και εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι εκλογείς έξω από το Εκλογικό του Κέντρο, οι οποίοι αναμένουν να ψηφίσουν, θα κλείσει τις πόρτες του Εκλογικού του Κέντρου. Σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο η κάλπη δεν θα κλείσει πριν τις 5.00 μ.μ., έστω και αν όλοι οι εγγεγραμμένοι εκλογείς, που περιλαμβάνονται στο σχετικό Εκλογικό Κατάλογο έχουν ψηφίσει πριν την ώρα αυτή.

Όταν λήξει η ψηφοφορία και κλείσει η κάλπη, δεν μπορεί να ξανανοίξει για οποιοδήποτε εκλογέα για κανένα λόγο.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, θα κλείσουν οι πόρτες του Εκλογικού Κέντρου και ενώπιον των βοηθών του Εκλογικού Κέντρου και των αντιπροσώπων των Ομάδων Υποστήριξης, αν υπάρχουν, ο Προεδρεύων του Εκλογικού Κέντρου θα ανοίξει την κάλπη.

Άκυρα ψηφοδέλτια θεωρούνται τα ψηφοδέλτια που αναφέρονται στην παράγραφο 22 και όσα ψηφοδέλτια θα έχουν σημειωμένα περισσότερα από ένα όνομα,

• που δεν είναι το επίσημο ψηφοδέλτιο της Εκλογικής Διαδικασίας.

• που δεν φέρει στο εξωτερικό του μέρος την επίσημη σφραγίδα.

• που φέρει οποιαδήποτε γραμμή ή αριθμό ή οποιαδήποτε άλλα από τα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του εκλογέα.

• στο οποίο ένας εκλογέας έχει γράψει στον καθορισμένο κενό χώρο άλλο όνομα από το όνομα του ατόμου που είχε πρόθεση να ψηφίσει και, αντί να ζητήσει άλλο ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει κανονικά, προσπάθησε να ακυρώσει και να διαγράψει το όνομα αυτό.

• στο οποίο ο εκλογέας χρησιμοποίησε πέννα χρώματος άλλου εκτός του χρώματος μπλε.

Λευκό ψηφοδέλτιο θεωρείται εξήγησε ο κ. Χαριλάου το ψηφοδέλτιο στο οποίο δεν έχει σημειωθεί οποιοδήποτε σημείο, γραμμή, αριθμός, ή όνομα.

Ο Προεδρεύων του Εκλογικού Κέντρου σε συνεργασία με τους Βοηθούς του, αμέσως μετά την καταμέτρηση, θα αποστείλει τα σχετικά αποτελέσματα στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Ανακοίνωσε ακόμη πως ο οποιοσδήποτε εκλογέας δικαιούται να υποβάλει γραπτώς τις ενστάσεις του κατά της εκλογικής διαδικασίας, εντός τριών ημερών μετά την ημέρα των Εκλογών, στο Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών. Η περίοδος ενστάσεων λήγει την 22α Φεβρουαρίου 2023  στις 1.00 μ.μ.,κατέληξε ο κ. Χαριλάου.