Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γυναίκες

Το Κοινοβούλιο στην Ισπανία ενέκρινε την Πέμπτη νόμο που χορηγεί ιατρική άδεια μετ' αποδοχών σε γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου, καθιστώντας την, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προωθεί τέτοια νομοθεσία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε με 185 ψήφους υπέρ έναντι 154 κατά, έχει στόχο να σπάσει ένα ταμπού σχετικά με το θέμα, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Επί του παρόντος, η άδεια για έμμηνο ρύση προσφέρεται μόνο σε μικρό αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Ζάμπια.

«Είναι μια ιστορική μέρα για τη φεμινιστική πρόοδο», έγραψε στο Twitter η Υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, πριν από την ψηφοφορία.

Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις εργαζόμενες που βιώνουν πόνο περιόδου να έχουν όσο χρόνο χρειάζονται, με το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και όχι τους εργοδότες, να επιλέγει την αναρρωτική άδεια.

Όπως και με την άδεια μετ' αποδοχών για άλλους λόγους υγείας, ο γιατρός πρέπει να εγκρίνει την προσωρινή ιατρική αδυναμία.

Η διάρκεια της αναρρωτικής άδειας που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί σε γυναίκες που υποφέρουν από επώδυνες περιόδους δεν έχει καθοριστεί στο νόμο.

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο, σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία.

Το μέτρο έχει δημιουργήσει διχασμούς μεταξύ των πολιτικών και των συνδικάτων, με το UGT, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας, να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να στιγματίσει τις γυναίκες στο χώρο εργασίας και να ευνοήσει την εργοδότηση περισσοτέρων ανδρών.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε επίσης ότι ο νόμος κινδυνεύει να "στιγματίσει" τις γυναίκες και θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας γι' αυτές.

Η «εμμηνορροϊκή άδεια» είναι ένα από τα βασικά μέτρα της ευρύτερης νομοθεσίας, η οποία προβλέπει επίσης αυξημένη πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Λιγότερο από το 15 τοις εκατό των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα γίνονται σε τέτοια νοσηλευτήρια, κυρίως λόγω αντιρρήσεων συνείδησης από γιατρούς.

Ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης σε ανηλίκους να κάνουν αμβλώσεις χωρίς τη γονική άδεια στα 16 και τα 17 τους χρόνια, αντιστρέφοντας μια αξίωση που εισήγαγε προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση το 2015.

Η Ισπανία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις το 1985 και το 2010 ψήφισε νόμο που επιτρέπει στις γυναίκες να επιλέξουν ελεύθερα την άμβλωση κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης στις περισσότερες περιπτώσεις.