Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νοσοκομεια νοσηλειες ασθενεις

Γονάτισαν τα νοσηλευτήρια οι εποχικές λοιμώξεις με αποτέλεσμα όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικά και δημοσία νοσηλευτήρια να είναι υπερπλήρεις.

Ενδεικτικές και οι πληροφορίες που θέλουν ασθενείς να διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ και να  παραμένουν σε θαλάμους μέχρι να ελευθερωθεί  κάποια κλίνη για να μεταφερθούν εκεί. 

Το προσωπικό επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την παροχή ισότιμης περίθαλψης στους ασθενείς καθώς κατά κύριο λόγο νοσηλεύονται άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα δεδομένα αυτά ανάγκασαν την νέα Επιτροπή για τη διαχείριση των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να συνεδριάσει χθες.

«Αυτή η Επιτροπή από την εποπτεία της Γενικής Διευθύντριας συνήλθε σε συνεδρίαση χθες πάρθηκαν κάποια μέτρα και κάποια πρωτόκολλα ώστε να καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που έχουμε την συγκεκριμένη στιγμή», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, υπέδειξε την αναγκαιότητα που υπάρχει για αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς η πληρότητα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

Ο κ. Καραϊσκάκης αναφέρθηκε και στην ανταλλαγή ασθενών που γίνεται μεταξύ των νοσηλευτηρίων που είναι εγγεγραμμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα εάν παραστεί ανάγκη.

«Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλα νοσοκομεία, ειδικά για εντατικής θεραπείας, εκτός από τις μονάδες που διαθέτει το κάθε νοσηλευτήριο, ίσως να δημιουργηθούν και ξεχωριστές μονάδες ,είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε διαχρονικά», τόνισε ο κ. Καραϊσκάκης. 

Σημειώνεται πως μετά από εισήγηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται υπό εξέλιξη μελέτη από εμπειρογνώμονες  για το πλάνο διαθεσιμότητας κλινών.