Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα μέτρα που περιέχει το δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το οποίο προτείνει η Κομισιόν, και για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τα κράτη μέλη, παρουσίασε μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία περιέχει «νέες εμπορικές απαγορεύσεις και ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας στη Ρωσία» που αντιστοιχεί συνολικά σε 11 δις ευρώ, και αφορά μεταξύ άλλων ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα όπως drones, πυραύλους και ελικόπτερα.

Επίσης, πρόσθεσε, για πρώτη φορά προτείνεται η επιβολή κυρώσεων σε ιρανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Στην ομιλία της η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως έχει συμπληρωθεί σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και πρόσθεσε πως αποδείχθηκε πως οι Ουκρανοί μπορούσαν να αντισταθούν στην επίθεση.

«Ένα χρόνο μετά, το γενναίο ουκρανικό έθνος συνεχίζει να χαλά τα δόλια σχέδια του Πούτιν. Ένα χρόνο μετά, η Ρωσία έχει η ίδια αποξενώσει τον εαυτό της από την Ευρώπη, τον πιο σημαντικό οικονομικό της εταίρο, και απομονώθηκε στην παγκόσμια σκηνή» πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θυμίζοντας πως το Κοινοβούλιο υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Ζελένσκι «ως τον ήρωα που είναι».

Πριν από ένα χρόνο, επεσήμανε, πολλοί πρόβλεπαν ήττα της Ουκρανίας σε μερικές μέρες, όμως ο Ρωσικό στρατός συνάντησε την αντίσταση των Ουκρανών. «Δεν μπορούμε ποτέ να φτάσουμε τις θυσίες και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού. Όμως μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους. Και αυτό κάναμε. Μια ολόκληρη ήπειρος κινητοποιήθηκε» συνέχισε, αναφερόμενη στους εθελοντές στη Βαρσοβία που καλωσόρισαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες και σε πολίτες και εταιρείες που μείωσαν την κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή έχει τρεις στόχους, όπως είπε: την στήριξη στην Ουκρανία, την υπόσκαψη της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας και την οικοδόμηση από κοινού του μέλλοντος της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ουκρανία, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στα 67 δις ευρώ σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια που έχουν σταλεί μέχρι τώρα, διατηρώντας μεταξύ άλλων τη λειτουργικότητα του ουκρανικού κράτους. Όπως είπε, έχει εκταμιευθεί ήδη το πρώτο πακέτο 18 δις ευρώ σε χρηματοοικονομική βοήθεια, ενώ η ΕΕ και η Ουκρανία συνδέουν τις οικονομίες τους, μέσω μεταξύ άλλων της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων και της ουκρανικής οικονομίας με την ενιαία αγορά.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως μετά τα εννέα πακέτα που έχουν επιβληθεί η ρωσική οικονομία έχει ήδη πληγεί.

Το νέο πακέτο, εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, περιέχει «νέες εμπορικές απαγορεύσεις και ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας προς τη Ρωσία» και έχει συνολική αξία 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στις εξαγωγές πολλαπλών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά ένοπλα συστήματα - όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι, ελικόπτερα» όπως είπε.

«Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας αποτρόπαιο το ότι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες.

«Έτσι, για πρώτη φορά προτείνουμε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν. Είναι καθήκον μας να τους επιβάλουμε κυρώσεις και να αντιμετωπίσουμε το Ιράν σχετικά με την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής στη Ρωσία» υπογράμμισε.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε επίσης αναφορά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, προσθέτοντας πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει ήδη χάσει τον ενεργειακό πόλεμο που ξεκίνησε» και πως τα εισοδήματα της Ρωσίας από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί κατά δύο τρίτα, ενώ το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου μεταφράζεται σε απώλειες εισοδημάτων ύψους 160 εκατομμυρίων την ημέρα.

Επεσήμανε ακόμα πως οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι χαμηλότερες σήμερα από ότι πριν την εισβολή και πως η ΕΕ επενδύει όσο ποτέ πριν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και πως «πέρσι, για πρώτη φορά, παράγαμε περισσότερο ηλεκτρισμό από αιολική και ηλιακή ενέργεια από ότι από αέριο».

«Η οικονομία μας σήμερα παρουσιάζει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι κατέγραφαν οι προβλέψεις και, στις αρχές της εβδομάδας, κατέστη δυνατόν να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις αναπτυξιακές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το Κρεμλίνο αναγκάζεται να πουλήσει αποθέματα χρυσού προκειμένου να καλύψει τα κενά που αφήνει η έλλειψη εσόδων από το πετρέλαιο. Η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ενέργεια απέτυχε παταγωδώς» τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ΕΕ στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας πως η χώρα προχωρεί σε απτές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πολέμου, εγκρίνοντας νομοθεσίες που αναμένονταν να πάρουν χρόνια.

Μπορέλ: Απαγορεύσεις εξαγωγών, κυρώσεις σε ιρανικές οργανώσεις και σε υπεύθυνους για παραπληροφόρηση στο 10ο πακέτο

Το δέκατο πακέτο κυρώσεων βάζει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσους έχουν κεντρικό ρόλο στη συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επικεντρώνοντας στον τραπεζικό τομέα, την πρόσβαση στις τεχνολογίες διπλής χρήσης και στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε ακόμα πως θα καταθέσει στο Συμβούλιο ένα κατάλογο 100 ακόμα φυσικών και νομικών προσώπων, προτείνοντας την προσθήκη τους στη λίστα κυρώσεων για τον ρόλο τους στην υπόσκαψη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει άτομα που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πολιτικές αποφάσεις, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, καθώς και άτομα που εμπλέκονται σε απαγωγές, απελάσεις και καταναγκαστικές τεκνοθεσίες παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, καθώς και άτομα που διευκολύνουν την καταλήστευση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις έχουν στόχο ακόμα να πλήξουν τον στρατό της Ρωσίας και την αμυντική βιομηχανία της χώρας καθώς και σχετικούς οργανισμούς, όπως και όσους είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών.

Οι κυρώσεις του δέκατου πακέτου δεν περιορίζονται στη Ρωσία, αλλά περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές για νομικές οντότητες στο Ιράν που εμπλέκονται στην κατασκευή και παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όπως εξήγησε ο κ. Μπορέλ κατά τη υπουργική συνάντηση του ΝΑΤΟ την Τρίτη κατατέθηκαν συγκεκριμένες αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν.

Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε πως προτείνει στα κράτη μέρη την επέκταση των κυρώσεων και στις τοπικές αρχές που εκπροσωπούν το Κρεμλίνο και τους μη αναγνωρισμένους δικαστές στις τέσσερις παράνομα προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Το πακέτο προβλέπει ακόμα περιοριστικά μέτρα σε ΜΜΕ, πρόσωπα και οργανισμούς που «μολύνουν τη δημόσια σφαίρα με παραπληροφόρηση και κακόπιστα αφηγήματα», τα οποία όπως είπε ο κ. Μπορέλ αποτελούν πόλεμο στον τομέα της πληροφόρησης.