Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερντογάν

Βιντεοσκοπήμένο μήνυμα στη Σύνοδο Κορφυφής της World Government Summit έστειλε ο Ρετζέπι Ταγίπ Ερντογάν, ευχαριστώντας τις χώρες που έστειλαν βοήθεια μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φιλία σας αυτή τη μαύρη ημέρα. Αυτή η καταστροφή έδειξε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η διεθνής αλληλεγγύη» τόνισε ο Ερντογάν και προσέθεσε:

«Η Τουρκία σείστηκε από δύο σεισμούς τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτούς τους σεισμούς είναι τόσο ισχυρή όσο 500 ατομικές βόμβες. Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Καθώς απομακρύνουμε τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων που καταστράφηκαν σε αυτόν τον σεισμό, που περιγράφεται ως ''η καταστροφή του αιώνα'', δυστυχώς ο αριθμός των απωλειών μας αυξάνεται.

Είχαμε περισσότερους από 81.000 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν από τα ερείπια από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι πάνω από 8.000.

Πραγματοποιούμε εργασίες έρευνας και διάσωσης και αποκομιδής μπαζών, και παράλληλα επιταχύνουμε την τοποθέτηση σκηνών, κοντέινερ και προκατασκευασμένων κατασκευών. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε το έργο της ανοικοδόμησης και της αναβίωσης των κατεστραμμένων πόλεων μας πολύ σύντομα. Ως τουρκικό κράτος, μαζί με το έθνος μας, θα επουλώσουμε τις πληγές αυτής της καταστροφής το συντομότερο δυνατό.

Ορισμένες χώρες έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία τηλεφωνώντας προσωπικά, άλλες στέλνοντας ομάδες διάσωσης και άλλες οργανώνοντας εκστρατείες βοήθειας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την παρουσία σας όλες τις φιλικές και αδελφικές χώρες που συλλέγουν βοήθεια για το έθνος μας μέρα και νύχτα, υποστηρίζουν τον αγώνα έρευνας και διάσωσης με τις ομάδες τους και δεν μας ξεχνούν στις προσευχές τους. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φιλία που δείξατε αυτή τη μαύρη μέρα. Αυτή η καταστροφή έδειξε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η διεθνής αλληλεγγύη.

Στη βοήθεια που στείλαμε σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, υιοθετήσαμε το σύνθημα του Μεβλανά: ''Υπάρχουν πολλές ελπίδες μετά την απελπισία, υπάρχουν πολλοί ήλιοι μετά το σκοτάδι''.

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες των χεριών βοήθειας που μας απλώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια φίλοι και αδέρφια από την Αφρική μέχρι την Ασία, από την Αμερική μέχρι τα Βαλκάνια, από την Ευρώπη μέχρι την περιοχή του Κόλπου. Εύχομαι την ευλογία του Θεού σε όλα τα αδέρφια μου που παρά τα περιορισμένα μέσα τους, έστειλαν τον πλούτο τους στη χώρα μας. 

Η πιθανότητα να φτάσουμε στην ατζέντα του 2030 μειώνεται. Μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις, η παγκόσμια διακυβέρνηση και η στενή συνεργασία θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του κόσμου μας.

Πιστεύουμε ότι ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός. Το τονίζω αυτό σε όλες τις ομιλίες μου, ειδικά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, όταν το παγκόσμιο σύστημα περιβάλλεται από κρίσεις, η σημασία τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών συνεργασιών είναι προφανής.

Σε αυτή την εξίσωση, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου αποτελούν τον βασικό άξονα για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ευημερία και την οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής μας. Ως Τουρκία, λέμε πάντα ότι δεν θεωρούμε τη δική μας σταθερότητα και ασφάλεια ξεχωριστή από τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου.

Εκτός από αυτά τα θέματα όπως η υψηλή τεχνολογία, οι διαστημικές μελέτες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνουμε επίσης μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη υποδομών οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών που θα συνδέουν την περιοχή του Κόλπου με την Ευρώπη και την Ασία μέσω Τουρκίας.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμερίστηκαν τον πόνο μας μετά την καταστροφή του σεισμού και ενίσχυσαν τις δυνάμεις μας με τη βοήθεια και τις προσευχές τους.

Εύχομαι η World Government Summit να φέρει ευλογίες στην περιοχή μας και σε όλη την ανθρωπότητα. Συγχαίρω για άλλη μια φορά τους αδελφούς μου στα εμιράτα, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και τον Αντιπρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, Εμίρη του Ντουμπάι, για αυτήν την επιτυχημένη σύνοδο κορυφής. Σας χαιρετώ όλους με σεβασμό και αγάπη εκ μέρους μου και του έθνους μου».