Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθτ

Οι συστάσεις για την κοινή μας ατζέντα πρέπει να μεταφερθούν από μια αφηρημένη έννοια σε πράξη και το 2023 πρέπει να καταστεί η χρονιά ώστε να θέσουμε γερά θεμέλια προς μια αποτελεσματική συνεργασία για τις παγκόσμιες προκλήσεις είπε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες προέβησε σε ενημέρωση του Σώματος την Δευτέρα σε σχέση με την κοινή ατζέντα το 2021 για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, η οποία περιλαμβάνει οδηγό για την υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), σύμφωνα με δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα των ΗΕ.

Αναφερόμενος σε έκθεση προόδου ο ΓΓ των ΗΕ απηύθυνε έκκληση για δράση λέγοντας ότι βρισκόμαστε στα μέσα της προθεσμίας που ορίζεται στην Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, και ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν.

«Η μετατροπή των εκκλήσεων σε πράξη είναι το κλειδί», είπε ο Γκουτέρες. Αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, τις συγκρούσεις, την ανισότητα, την επισιτιστική ανασφάλεια και τα πυρηνικά όπλα.

Ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που προκύπτουν από το ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και άρα χρειάζονται διαφορετικοί συλλογικοί μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων.

Η Σύνοδος Κορυφής για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκληση προς τους G20 να συμφωνήσουν σε ένα ετήσιο κίνητρο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των χωρών του παγκόσμιου Νότου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.