Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εφ

Οι παράκτιες και ναυτιλιακές κοινότητες γύρω από το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό, έλαβαν σήμερα προειδοποίηση από στρατιωτικούς αξιωματούχους για τον αυξημένο κίνδυνο από τις θαλάσσιες νάρκες που παρασύρονται προς την ακτή και κινδυνεύουν να ξεβραστούν στη στεριά.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν νάρκες στα ανοιχτά των ουκρανικών ακτών, κάτι που εμποδίζει την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή. Οι σοβιετικής κατασκευής νάρκες συγκρατούνται με άγκυρα, αλλά σε συνθήκες καταιγίδας κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να παρασυρθούν από το ρεύμα.

«Μεγάλη πιθανότητα νάρκες θαλάσσης να αποσπαστούν από τις άγκυρες τους»
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νάρκες θαλάσσης να αποσπαστούν από τις άγκυρές τους και να ξεβραστούν στη στεριά ή να παρασυρθούν προς την ακτή», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού Σέρχι Μπράτσουκ.

«Από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτόνομης καθοδήγησης, αδρανείς νάρκες θαλάσσης, ένα έξυπνο όπλο εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ίδιος σε ξεχωριστό βίντεο. Η Ρωσία απέκλεισε τα λιμάνια της Οδησσού–τα βασικά σημεία φόρτωσης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών–μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ήρθη ο αποκλεισμός


Ο αποκλεισμός ήρθη σε τρία λιμάνια της ουκρανικής Μαύρης Θάλασσας στο τέλος Ιουλίου με βάση μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Και από τότε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ουκρανία εξήγαγε πάνω από 17 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιόσπορων μέσω του διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το ουκρανικό συνδικάτο εμπόρων σιτηρών UGA.

Το συνδικάτο επισήμανε ότι τον Ιανουάριο του 2023 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων «μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας των σκόπιμων καθυστερήσεων στις επιθεωρήσεις πλοίων από τη Ρωσία», κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ