Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τίμησαν σε κοινή εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Άγγελος Συρίγος, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ακαδημαϊκός, Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία της ελληνικής γλώσσας, στην προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό και τόνισε τη σημασία του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Ελληνομάθειας, που υπεγράφη πρόσφατα από τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ανακοίνωσε την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στην ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών από τις 9/2/2023.

Η απόφαση αυτή της Ακαδημίας Αθηνών ανοίγει νέους ορίζοντες στους μελετητές της γλώσσας μας, στους εκπαιδευτικούς που τη διδάσκουν, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Στη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην εξέλιξη της επιστήμης των Μαθηματικών αναφέρθηκε σε ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ο τίτλος της ομιλίας του καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Παντελή Βουτουρή ήταν «…να συστήσωμεν μίαν ελληνικήν Σχολήν επάνω εις την πατρίδα. Γλώσσα και παιδεία στην Κύπρο».

Τέλος, ο κ. Παπαγγελής ανέπτυξε το θέμα «Έλλην λόγος: Ιδεολογικές και πολιτισμικές συνδηλώσεις».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Άγγελος Συρίγος, ο Μιχάλης Σταθόπουλος και η λέκτορας του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ, Πατρίσια Κορομβόκη.