Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφανος Στεφάνου

Προτροπές από το ΑΚΕΛ δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για κήρυξη δημόσιου πένθους στον απόηχο των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Με επιστολή την οποία απέστειλε προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, προτείνει την κήρυξη τριήμερου πένθους καθώς οι νεκροί στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθαν σε 48.

Αναφέρει ότι «απευθύνομαι σε εσάς με την εισήγηση όπως η Κυπριακή Πολιτεία συμμετέχει εμπράκτως στο πένθος των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας για τους νεκρούς συμπατριώτες μας του φονικού σεισμού στην Τουρκία».

Από το στούντιο του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε πως πρέπει να αποσταλεί επίσημο μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι η πολιτεία της Κύπρου συμμερίζεται τον πόνο και το πένθος των Τουρκοκυπρίων.

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, «εμείς από σήμερα οι σημαίες στα γραφεία της κεντρικής επιτροπής και των επαρχιακών επιτροπών του ΑΚΕΛ σε όλη την Κύπρο κυματίζουν μεσίστιες για αυτό τον λόγο. Για μας ο πόνος των Τουρκοκυπρίων είναι πόνος όλης της Κύπρου και βεβαίως πόνος και για τους ανθρώπους που χάνονται και στην Τουρκία και στη Συρία».

Από το στούντιο του ΑΝΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, υπογράμμισε πως προσυπογράφει την εισήγηση αυτή  και από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως συμμερίζεται απόλυτα τον πόνο των Τουρκοκυπρίων.  

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες. Και σήμερα με τον πόνο της μάνας, του πατέρα, του παππού πονούμε και εμείς, πονάει και η δικιά μας ψυχή

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σχολίασε ότι «ο πόνος για τον χαμό τους μας βρίσκει όλους ενωμένους στην αναγνώριση ότι είναι κοινός ο πόνος».

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς την τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε και ο εκλελεγμένος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Υπενθυμίζεται πως η εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες στις δύο χώρες συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή.