Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Στην Τουρκία πέντε εκατομμύρια τα κτίρια, τα οποία αναμένεται να υποστούν ζημιές σε έναν ισχυρό σεισμό, χρειάζονται άμεση ανακαίνιση και αναβάθμιση. 

Ο Σινάν Τουρκάν, Πρόεδρος του τουρκικού Συνδέσμου Μετασκευής Σεισμοπλήκτων (DEGÜDER), δήλωσε στο πρακτορείο «Αναντολού» ότι χιλιάδες κτίρια και δεκάδες χιλιάδες οικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους σεισμούς των 7,7 και 7,6 βαθμών με επίκεντρο το Μαράς προσθέτοντας ότι «ο ακριβής αριθμός των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές δεν είναι ακόμη γνωστός».

«Υπάρχουν 6-7 εκατομμύρια επικίνδυνα σπίτια στην Τουρκία. 5 εκατομμύρια από αυτά τα κτίρια, τα οποία αναμένεται να υποστούν ζημιές σε έναν ισχυρό σεισμό, μπορούν να σωθούν με τη μετασκευή», επεσήμανε ο κ. Τουρκάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «600 χιλιάδες από αυτά τα νοικοκυριά βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Απαιτείται άμεση δράση για 150 χιλιάδες από αυτές τις 600 χιλιάδες κατοικίες. Η μετασκευή μπορεί να γίνει πολύ γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος από την κατεδάφιση ή την ανοικοδόμηση».

Ο κ. Τουρκάν ανέφερε επίσης, ότι πρέπει παρατηρούνται γραφειοκρατικά εμπόδια και προβλήματα ως προς την αναβάθμιση των κτιρίων στις τουρκικές πόλεις.