Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουρκία σεισμός

Πόνος, οργή, αγανάκτηση, απόλυτη καταστροφή… Η Τουρκία ζει μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της, θρηνώντας για τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους τσιμέντου.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφτασε τους 29.605, ανακοίνωσε την Κυριακή το Τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης SAKOM. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, με τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων να εξανεμίζονται ώρα με την ώρα.

Οι προσπάθειες διάσωσης που καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία επί επτά συνεχόμενες μέρες, σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, είναι υπεράνθρωπες.

Ωστόσο, και ενώ έχουν περάσει επτά μέρες από τον φονικό σεισμό, ακόμα εξακολουθούν να βγαίνουν άνθρωποι ζωντανοί μέσα από τα ερείπια, αναπτερώνοντας τις ελπίδες.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καταγράφει τις τελευταίες διασώσεις ανθρώπων, που ανασύρθηκαν ζωντανοί έπειτα από 170 και πλέον ώρες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια.

Η Σιμπέλ Κάγια, μια γυναίκα, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός πενταώροφου κτηρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 170 ώρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

Μια άλλη θαυματουργή διάσωση ήρθε όταν ομάδες ανέσυραν τον Ερενγκούλ Οντέρ, 60 ετών, από τα ερείπια μετά από 166 ώρες στην περιοχή Μπεσνι της επαρχίας Αντιγιαμάν.

Ο επτάχρονος Μουσταφά διασώθηκε στην επαρχία Χατάι από ομάδες της επαρχίας Ικόνιο αφού είχε παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια για 163 ώρες.

Η Ναφίτσε Γιλμάζ, 62 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια στο Νουντράγκι στην ίδια επαρχία, αφού έμεινε παγιδευμένη για 163 ώρες.

Ο Τσενγκίζ Πολάτ, ο 45χρονος πατέρας των Οζκάν, Σαμέτ και Μουσταφά Πολάτ, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια στην επαρχία Καχραμανμαράς χάρη στις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης να τον σώσουν αφού είχε παγιδευτεί για 162 ώρες. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, ο Πολάτ είπε στους διασώστες ότι χτύπησε τη σόμπα δίπλα του για να βγάλει έναν ήχο.

Ένα 10χρονο κορίτσι και ο πατέρας του, καθώς και μια 55χρονη γυναίκα διασώθηκαν από τα συντρίμμια στη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 159 ώρες μετά τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.

Μια ομάδα διάσωσης από τη Διοίκηση Ναυπηγείων Golcuk στη βορειοδυτική επαρχία Kocaeli ανέσυρε ζωντανή τη 10χρονη Ασιμά Μπαλτατσί από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στην Αντιγιαμάν. Η Ασιμά έμεινε παγιδευμένη για 158 ώρες. Η πρώτη της επιθυμία, να φάει ζελεδάκια φρούτων, άγγιξε τις καρδιές των διασωστών. Ένα ακόμα 3χρονο αγόρι διασώθηκε στο Καχραμανμαράς, 158 ώρες μετά το σεισμό.

Ένα 8χρονο αγόρι διασώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας μετά από 152 ώρες από ερείπια μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.

Ένα μωρό σώθηκε από τα χαλάσματα κτηρίου στη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, μετά από 150 ώρες. Μια 64χρονη γυναίκα διασώθηκε επίσης στην ίδια επαρχία έπειτα από 150 ώρες που ήταν εγκλωβισμένη.

Μια νεαρή κοπέλα διασώθηκε από τα ερείπια αφού είχε παγιδευτεί για 146 ώρες στην περιοχή Νιζίπ.

Ένα μωρό 7 μηνών διασώθηκε στην Αντιόχεια, μετά από 140 ώρες.

Μια έγκυος γυναίκα και ο αδερφός της ανασύρθηκαν από τα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε από ομάδες διάσωσης αφού είχαν εγκλωβιστεί για 140 ώρες.

Η 13χρονη Έσμα Σουλτάν, ανασύρθηκε από τα ερείπια στο Γκαζιαντέπ από ομάδες διάσωσης μετά από πάνω από 140 ώρες.

Ένας 17χρονος έφηβος σώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμαν από τουρκικές, πακιστανικές και βιετναμέζικες ομάδες διάσωσης, μετά από περισσότερες από 138 ώρες που παρέμενε θαμμένος στα συντρίμμια.

Στο Καχραμανμάρας, ένα ζευγάρι σώθηκε από τα συντρίμμια του κτηρίου μαζί με τον γιο τους μετά από 138 ώρες. Ένα άλλο ζευγάρι, ο Αμπντουλκερίμ και η Σένα Νανού, διασώθηκαν από τα συντρίμμια ενός τετραώροφου κτηρίου μετά από 138 ώρες κάτω από τα ερείπια.

Η Σενγκούλ Καραμπατσάκ, 4 ετών, και ο πατέρας της ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην περιοχή Islahiye του Γκαζιαντέπ έπειτα από περίπου 132 ώρες.

Η 6χρονη Αϊσέ διασώθηκε στο Καχραμανμαράς από τουρκικές και αζερικές ομάδες μετά από 129 ώρες. Ο δεκαεξάχρονος Καμιλτσάν Αγκντάς διασώθηκε επίσης στην ίδια επαρχία μετά από 119 ώρες.

Η Ιρέμ Μπαγκριατσίκ, ένα 7χρονο κορίτσι, διασώθηκε επίσης στο Μπελέν της επαρχίας Χατάι μετά από μέρες κάτω από τα ερείπια. Μια μέρα νωρίτερα η μητέρα της Χαλιμέ, 27 ετών, είχε διασωθεί από το ίδιο κτήριο. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επίσης τα πτώματα των δύο αδελφών της.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, διασώθηκαν από τα ερείπια μετά από 129 ώρες στην περιοχή Νουντράγκι της επαρχίας Γκαζιαντέπ. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επίσης μια γυναίκα από τα ερείπια στο Νουντράγκι.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν, οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν τη Ζέλιχα, ένα 10χρονο κορίτσι, από τα ερείπια μετά από 128 ώρες. Τα σωστικά συνεργεία έσωσαν επίσης τον 72χρονο Καζίμ Καγιά από την κατάρρευση κτηρίου στο Αντιγιαμαν μετά από μέρες στα συντρίμμια.

Δύο νεαρά αδέρφια, ο 12χρονος Σουάντ και ο 14χρονος Σαμπάχ Χαμπάς, καθώς και ο θείος τους Μουχάμεντ διασώθηκαν από τα ερείπια στην επαρχία Χατάι 128 ώρες μετά τους σεισμούς.

Πηγή: Cnn.gr