Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία, αναφέρουν Υπ. Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία, δήλωσαν η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε δηλώσεις τους ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ στα γραφεία της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως είχε την ευκαιρία για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή να επισκεφθεί διάφορα εκλογικά κέντρα, όπου και διαπίστωσε ότι η εκλογική διαδικασία προχωρεί ομαλά και χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα.

Προσέθεσε πως από την ενημέρωση που έλαβε στο Κέντρο Κρίσεων στη ΜΑΑΔ η εικόνα αυτή διατηρείται παγκύπρια χωρίς προβλήματα, συμπληρώνοντας πως η Αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η τάξη αργότερα κατά την τελετή κήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε η Αστυνομία ακολουθεί το επιχειρησιακό πλάνο που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας πως η κύρια διαφοροποίηση αφορά στην ανακήρυξη του νέου Προέδρου που θα γίνει στο στάδιο «Ελευθερία», κάτι που συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας αλλά και τη μετέπειτα προσωρινή φύλαξη του νέου Προέδρου μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα, με εξαίρεση έναν ψηφοφόρο που φέρεται να έβγαλε φωτογραφία το ψηφοδέλτιό του, προσθέτοντας πως η υπόθεση διερευνάται.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες που προβλέπονται για περιστατικά όπως αυτά της προηγούμενης Κυριακής, όταν ψηφοφόροι φωτογράφιζαν και πάλι ψηφοδέλτια, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως η Αστυνομία θα περιμένει να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και αυτήν την Κυριακή προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές υποθέσεις και να αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός σε συνεννόηση με τον Γενικό Έφορο Εκλογών και τη Νομική Υπηρεσία.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν προβλήματα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν την περασμένη Κυριακή, όπως π.χ. με λειτουργούς που εργάζονταν σε εκλογικά κέντρα και αρνούνταν να φορέσουν προστατευτική μάσκα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι δεν έχει αναφερθεί τίποτα σχετικό, σημειώνοντας ωστόσο πως και την προηγούμενη Κυριακή ο εν λόγω λειτουργός συμμορφώθηκε αμέσως.

Απαντώντας σε ερώτηση για προβλήματα που αντιμετώπισε την περασμένη Κυριακή ελικόπτερο που μετέφερε τις κάλπες από απομακρυσμένα εκλογικά κέντρα λόγω των καιρικών συνθηκών, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως παρά την χιονόπτωση που σημειώθηκε χθες στο Τρόοδος, οι πιλότοι των ελικοπτέρων θα αποφανθούν για την προσπελασιμότητα  της περιοχής όταν μεταβούν για τη μεταφορά των καλπών από τον Κάτω Πύργο νωρίς το απόγευμα.

Τέλος, αναφορικά με τη διακίνηση στις ορεινές περιοχές, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως η πρόσβαση είναι δυνατή χωρίς προβλήματα.