Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουρκία σεισμός

Στο αυτοκίνητο του κοιμάται τα τελευταία τέσσερα ο εικοσιτετράωρα ο γυμναστής Νίκος Καρύδας, ο οποίος μέχρι και πριν από 10 μέρες εργαζόταν στην τουρκική Γκαζιάντερσπορ.

Η συνεργασία του με την τουρκική ομάδα λύθηκε, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι σεισμικές δονήσεις τον άφησαν εγκλωβισμένο στην Τουρκία με τον ίδιο να περιγράφει στον ΑΝΤ1 από το αυτοκίνητό του, το τι βίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Η πρώτη σεισμική δόνηση με βρήκε την ώρα που κοιμόμουνα. Ήμουν τόσο κουρασμένος που δεν κατάλαβα τον λόγο που ξύπνησα. Τον κατάλαβα όταν σηκώθηκα όρθιος. Και αισθάνθηκα αμέσως να θέλω να στηριχτώ από κάπου γιατί ο σεισμός ήταν πάρα πολύ έντονος. Ντύθηκα και κατέβηκα τις σκάλες μιας εξαόροφης υποδομής», περιγράφει ο Γυμναστής. 
Το δεύτερο κτύπημα του εγκέλαδου, τον βρήκε μέσα στο αυτοκίνητο.

«Με τρόμαξε πολύ περισσότερο από τον πρώτο, γιατί ήταν της ίδιας έντασης,  ένιωθα ότι είμαι σε μια θάλασσα και με παρασέρνει το κύμα δεξιά-αριστερά», τόνισε ο Γυμναστής. 
Η πολυκατοικία στην οποία διέμενε παρέμεινε όρθια, με τον ίδιο να αναφέρει ωστόσο ότι κανείς δεν τολμά να επιστρέψει στο διαμέρισμά του.
«Πριν λίγο ανέβηκα στο διαμέρισμά μου, δεν είχε φυσικό αέριο, δεν είχε νερό, είχε μόνο ηλεκτρικό, δίνουνε ελεγχόμενη παροχή. Είναι κατάσταση πολέμου», είπε ο Γυμναστής. 
 

Ζωή κάτω από τα συντρίμμια

Εκατόν ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς ο κύριος Καρύδας αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διασώστες, τις οποίες και παρακολουθεί μέσα από το αυτοκίνητό του. Παρόλο που οι ελπίδες για ανάσυρση επιζώντων εξανεμίζονται με το πέρασμα του χρόνου, ο ίδιος αναφέρει ότι κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουνε ζωές οι οποίες προσπαθούνε ακόμα να επιβιώσουνε.

«Χθες το βράδυ μάθαμε ότι βγάλανε ένα 17χρονο, τρεις μέρες μετά τον σεισμό και νομίζω ότι είναι συγκλονιστικό. Τον ρωτήσανε τι έκανε και απάντησε ότι έπινε τα ούρα του για να επιβιώσει», σημείωσε ο Γυμναστής. 

Αυτή είναι η στιγμή διάσωσης του 17χρονου Αντνάν, ο οποίος παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια μιας πενταόροφης πολυκατοικίας στην πόλη Γκαζιάντεπ για 96 ολόκληρες ώρες. Συγκινημένοι οι διασώστες αλλά και οι συγγενείς του ξεσπούν σε ζητοκραυγές και χειροκροτήματα.  


«Γιε μου, παιδί μου».

Μετά από 96 ολόκληρες ώρες νιώθει ξανά ασφαλής στην αγκαλιά της μητέρας του.

«Ο γιος μου δεν με αφήνει μόνη μου ούτε μία ώρα. Ο Αλλάχ ευλόγησε τον γιο μου που δεν με αφήνει μόνη μου ούτε μια ώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες διάσωσης, τους εθελοντές, την αστυνομία», δήλωσε η μητέρα. 

Στο πλευρό του Αντνάν, ως άγρυπνος φρουρός για να του δίνει θάρρος βρισκόταν μια εθελόντρια. Στα μάτια της Γιασεμίν ο 17χρονος βρήκε τη δική του ηρωίδα.

Ο γυμναστής θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη βδομάδα. Σου ορκίζομαι προσπαθούσα να σε απεγκλωβίσω. Σε αγαπώ πάρα πολύ.

Χαμογελώντας πλέον με αισιοδοξία, ο 17χρονος Αντνάν περιγράφει από το φορείο που τον μετέφερε τις εφιαλτικές 96 ώρες που προηγήθηκαν της διάσωσης του.

«Έκανα την ανάγκη μου και ήπια τα ούρα μου για να επιβιώσω. Έτσι μπόρεσα και επιβίωσα. Δόξα τον Αλλάχ. Περίμενα όλους εσάς να φτάσετε, ήμουν ο εαυτός μου», είπε ο 17χρονος.

Συντροφιά στον Αντνάν κρατούσε το γαύγισμα ενός σκύλου, το οποίο του έδινε δύναμη να μην τα παρατήσει.