Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ωδ

 

Την υπογραφή συμφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για στήριξη με 13 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση και αναβάθμιση του Κέντρου Πουρνάρα, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος βρέθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επρόκειτο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της διαχείρισης της μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ζητήσει να δοθεί ώθηση στην πρόταξη ενός σχεδίου δράσης διαχείρισης των ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογου με αυτού για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να υπογράψω μία εξαιρετική συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την παροχή βοήθειας, ύψους 13 εκ. ευρώ, για την ανάπλαση και την αναβάθμιση της πρώτης φάσης του Κέντρου Πουρνάρα το οποίο, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει την ενίσχυση της περίφραξης και, βεβαίως, τις συνθήκες διαμονής των διαμενόντων», ανέφερε ο κ. Νουρής.

«Είναι κάτι το οποίο επιζητούσαμε και θεωρώ ότι θα βοηθήσει εξαιρετικά. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών - δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2023, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την Υπηρεσία Ασύλου», όπως είπε.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε ακόμα στις επαφές που είχε με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους οποίους συζήτησε «τη δυνατότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας για τη διαχείριση των Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας» όπως είπε.

Πρόσθεσε πως «έχουν δοθεί σαφέστατες ενδείξεις για τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης βοήθειας που χρειάζεται η Κύπρος για να αντεπεξέλθει στο πολύ μεγάλο βάρος που δέχεται, για τη φιλοξενία των σχεδόν 18.000 διαμενόντων Ουκρανών στην Κύπρο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε τέλος πως τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και ο ίδιος στο επίπεδο των δικών του επαφών, «έχουμε εγείρει την αναγκαιότητα της πρόταξης για την εκπόνηση του Σχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ενός σχεδίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, κάτι που είναι εξαιρετικά επάναγκες να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί, έτσι ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

«Είμαι αισιόδοξος ότι απόψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη κυπριακή πρόταση» πρόσθεσε, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.