Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζελενσκί Αναστασιάδης

Με παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την Πέμπτη το μεσημέρι η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πρώτο μισό του οποίου κύριο θέμα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία κατά της Ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες για τη στήριξή τους και τόνισε πως οι αρχές της ελεύθερης και ενωμένης Ευρώπης μπορεί να ακούγονται ως συνηθισμένα συνθήματα, όμως για την Ουκρανία σήμερα έχουν εντελώς διαφορετικό νόημα.

Κατά τη διάρκεια της «οικογενειακής φωτογραφίας» μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός Πρόεδρος στήθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ζελένσκι Αναστασιάδης

Ζελένσκι και Αναστασιάδης αντάλλαξαν μάλιστα και χειραψία, όπως δείχνουν φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ζελένσκι Αναστασιάδης
Ζελένσκι Αναστασιάδης

Αυτός όμως που βρήκε τρόπο να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός γνωστός για το γεγονός ότι δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ουκρανία αλλά και για το ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας - όντας ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που κάνει κάτι τέτοιο - δεν χειροκρότησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος εμφανίστηκε στον ίδιο χώρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πάντως το παράδειγμα του Όρμπαν δεν το ακολούθησαν οι υπόλοιποι ηγέτες οι οποίοι υποδέχθηκαν με θέρμη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα ο Ζελένσκι πήγε και στάθηκε ακριβώς μπροστά από τον Όρμπαν, με τον τελευταίο να μην ενθουσιάζεται με αυτή την εξέλιξη.

Συλλυπητήρια επιστολή στον Ερντογάν

Πριν την άφιξη του κ. Ζελένσκι, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, και συζήτησαν τους τρόπους συντονισμού της στήριξης των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες συνυπέγραψαν επίσης κοινή επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας συλλυπητήρια για τις απώλειες στη χώρα, εκφράζοντας σοκ και λύπη για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη στέκονται πλήρως αλληλέγγυα προς τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μπροστά σ αυτή την τραγωδία», τονίζεται.

Προσθέτοντας πως οι σκέψεις των 27 βρίσκονται με τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή περιμένουν νεότερα για άτομα που αγνοούνται, ευχήθηκαν καλή ανάρρωση στους τραυματισμένους και τίμησαν τους διασώστες που εργάζονται συνεχώς επί του εδάφους.

Όπως αναφέρεται, η ΕΕ έχει κάνει τα μέγιστα για να παρέχει γρήγορα τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη «για να βοηθήσουμε να απαλύνουμε τον πόνο σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εξήγγειλαν την διοργάνωση μιας συνόδου δωρητών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.