Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μνημόνιο Συναντίληψης

Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Κούβας σε θέματα δημόσιας υγείας και ιατρικής επιστήμης υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο, Angel Gustavo Suarez Cordeno. Σημαντική πτυχή του μνημονίου είναι η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, ενώ ο Πρέσβης Cordero υπογράμμισε τη σημασία συνεργασιών με τα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι «το μνημόνιο υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κούβας, προωθώντας την από κοινού βοήθεια για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στις δύο χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στον φαρμακευτικό τομέα». Στόχος, όπως είπε, είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας και των δύο πλευρών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης, και εμπειρογνωμοσύνης. «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα, και είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει δυνατότητα για σπουδαία αμοιβαία πλεονεκτήματα», ανέφερε.

Με τη σειρά του, ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, κ. Angel Gustavo Suarez Cordero, σημείωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου είναι μία σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες, οι οποίες, όπως πρόσθεσε, έχουν μακρά ιστορία παραγωγικής συνεργασίας όσον αφορά στην ανταλλαγή γνώσεων σε διάφορους τομείς.

Ανέφερε ότι μέσα από το μνημόνιο αυτό μπορεί να αναπτυχθεί η ανταλλαγή εμπειρίας και πληροφοριών όσον αφορά τη δημόσια υγεία και την ιατρική επιστήμη, καθώς και η δημιουργία εδάφους για από κοινού ερευνητικά προγράμματα ή και διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων. «Θα συνεχίσουμε να μεγιστοποιούμε τα πλεονεκτήματα μας για να αλληλοσυμπληρώνουμε τη στρατηγική μας», συνέχισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως από την δουλειά των δύο Υπουργείων θα επωφεληθούν και οι δυο χώρες, αλλά ιδίως οι λαοί τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χατζηπαντέλα υπογράμμισε ότι η εμπειρία των πανδημιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε ως πολύ σημαντική την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Εξήγησε ότι, αν μία από τις δύο χώρες αντιμετωπίσει μία κρίση, μπορεί να βοηθήσει την άλλη, προσφέροντας πληροφορίες για τη διαχείρισή της.

Από την πλευρά του ο κ. Cordero, απαντώντας σχετικά με τις προτεραιότητες της συνεργασίας αυτής που εγκαινιάζει το μνημόνιο, ανέδειξε ως σημαντική πτυχή τη διασύνδεση σε επίπεδο εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι πρόθεση της Πρεσβείας είναι να συμβάλει στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση του μνημονίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι Κύπρος και Κούβα αντιμετωπίζουν αρκετές κοινές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, το Πάρκινσον, καθώς και ασθένειες από κουνούπια. «Σε αυτούς τους τομείς η Κούβα έχει να επιδείξει πολλά καλά στοιχεία και ξέρω ότι και η Κύπρος έχει επίσης πολλά καλά να επιδείξει», κατέληξε.

Με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι στο διάστημα της θητείας του υπογράφηκαν συνεργασίες με Ισπανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κούβα, καθώς και με τον ΠΟΥ, ενώ έπονται συμφωνίες με Λιθουανία και Φινλανδία.