Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ατο

Στη διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται η μελέτη για τον δρόμο Πάφου – Αεροδρομίου σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου εκτιμά ότι η προτεινόμενη αλλαγή όδευσης του δρόμου Πάφου – Αεροδρομίου εκτός της ζώνης προστασίας, ελαχιστοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις όποιες επιβαρύνσεις μπορεί να προκύψουν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Μαρίνος κ. Στυλιανού ανέφερε πως ενώ η μελέτη που ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή, αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή, υποβλήθηκαν ερωτήματα για διευκρινιστικά στοιχεία κυρίως από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «τα οποία απαντήθηκαν εμπεριστατωμένα και υποβλήθηκαν στην Περιβαλλοντική Αρχή από τον μελετητή τους».

Σύντομα, είπε, ελπίζουμε να υπάρξει και η γνωμοδότηση για το έργο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι η νέα μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης σε συνδυασμό με την αλλαγή όδευσης θα επιτρέψουν τελικά την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε επίσης πως είναι «κοινώς γνωστό ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου αυτού» αφού, όπως είπε, με δικές του πρωτοβουλίες και ενέργειες ζήτησε απανωτές συσκέψεις με τον αρμόδιο Υπουργό και τους Διευθυντές του Υπουργείου του, σημειώνοντας την «θετική του στάση στην όλη προσπάθεια».

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και με τους Διευθυντές της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, αλλά και του Τμήματος Περιβάλλοντος, «ώστε να μπορέσουμε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων να ξεπεραστούν τα προβλήματα που για δεκαετίες βραχυκύκλωσαν το έργο», κατέληξε.

Ερωτηθείς επί του θέματος όδευσης του δρόμου Πάφου – Αεροδρομίου ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως υποβλήθηκαν μελέτες που βρίσκονται στην διαδικασία αξιολόγησης. Επίσης ανέφερε πως το θέμα δεν είναι εύκολο προς αξιολόγηση διότι ο δρόμος διασχίζει την περιοχή Natura.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε πως η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην έχει έτοιμο αποτέλεσμα αν μπορεί να προχωρήσει θετικά ή αρνητικά. Επιβάλλεται, είπε συγκεκριμένα, ενδελεχής και σωστή αξιολόγηση. Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του ΕΒΕ ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε πως υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσει με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει.

Επιπρόσθετα ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος σημείωσε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει διαχείριση της αξιολόγησης και ακολούθως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της. Είπε επίσης πως θα συνεχιστεί σε τακτική βάση η αξιολόγηση και θα έρθουν σε επαφή και με τους μελετητές και με το Εμπορικό και Βιμηχανικό Επιμελητήριο Πάφου στο επόμενο διάστημα.