Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σύνδεσμος Καρδιοπαθών

Με σύνθημα «Μην αφήσετε την ελπίδα να σβήσει» ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών παιδιών ανακοίνωσε σειρά από δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών που τιμάται διεθνώς στις 14 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, «με την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής και τα παιδιά μας παίρνουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα έγκαιρα. Είμαστε σίγουροι ότι κύριο μέλημα όλων μας είναι η ευημερία και η καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας ανέφερε πως «παρέχονται πολύ ποιοτικές υπηρεσίες υγείας κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί στη χώρα μας παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες οι οποίες προηγουμένως προ ΓεΣΥ δεν παρέχονταν».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου μεταξύ των δράσεων που προγραμματίστηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνονται,  λαμπαδοδρομία στο κέντρο της πρωτεύουσας, πορεία με ναυτοπροσκόπους στη Λεμεσό και πεζοπορία στη Λάρνακα. 

Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών παρέχει οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με Συγγενείς Καρδιοπάθειες καθώς και στις οικογένειες τους.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε ότι «αποτελεί φυσικά την συνηθέστερη διαταραχή και ακόμα και σήμερα πολύ συχνή αιτία θανάτου, σε νεογνά από όλες τις συγγενείς διαταραχές, δέκα στα χίλια παιδιά που γεννιούνται παρουσιάζουν αυτή την καρδιοπάθεια».

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο 4.000  άτομα έχουν διαγνωστεί με συγγενείς καρδιοπάθεια.