Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πουρναρα

Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτη υποδοχής Πουρνάρα. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την εκπόνηση βελτιωτικών έργων συνολικής δαπάνης 25 εκατομμυρίων ευρώ στο κέντρο πρώτης υποχής, απόφαση την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική. 

Ο Νουρής θα υπογράψει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου συνόδευσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για μια πρώτη χρηματοδότηση που θα δοθεί για τα έργα αυτά της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την παρανομή τους στις Βρυξέλλες ο κ. Νουρής θα διαπραγματευτεί επίσης την επιπλέον επιδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς παροχής στήριξης και βοήθειας σε Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. 

Κέντρο Πουρνάρα

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Νουρής είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από κάποιους μήνες ενέκρινε ύστερα από πάρα πολλές προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών μια πολύ μεγάλη δαπάνη της τάξης των 68 εκατομμυρίων για την ανέγερση του προαναχωρησιακού κέντρου στην περιοχή της Μενόγειας.

Πρόσθεσε πως «μετά την παραχώρηση του συγκεκριμένου ποσού μας είχε λεχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για πρόσθετες παραχωρήσεις του οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξήγησε με πολλή σαφήνεια και πολλή πειστικότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν μπορεί η Κύπρος να αφεθεί και να μην παραχωρηθούν άλλες πρόσθετες πιστώσεις γιατί πάρα πολύ απλά είμαστε το κράτος μέλος που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο των προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε πως «παρουσιάσαμε ένα σχέδιο το οποίο κοστολογήθηκε γύρω στα 25 εκατομμύρια για την αναβάθμιση του κέντρου Πουρνάρα που ουσιαστικά συνίσταται στην αντικατάσταση όλων των αντίσκηνων με μονάδες κατοικιών».

Είπε ακόμη πως έχουν ήδη ξεκινήσει περιφράξεις με χρηματοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης και θα υπάρξει και αναβάθμιση των υπόλοιπων χώρων.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμη πως «μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια έχει εξευρεθεί ένας μηχανισμός να υπάρξει μια πρώτη χρηματοδότηση της τάξης των 13 εκατομμυρίων. Τα λεφτά αυτά θα διατεθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θα υπογράψει σχετική συμφωνία για την οποία μεταβαίνω σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για να την υπογράψω αύριο".

Όπως είπε η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε πρώτη φάση 13 εκατομμυρίων για να γίνει εντός του 2023, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα και με ολοκλήρωση των έργων μέχρι τον Οκτώβριο, η πρώτη φάση ανακαίνισης και ανάπλασης του κέντρου Πουρνάρα.

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει επέκταση του κέντρου πέραν από τα υφιστάμενα σημερινά του όρια.

Είπε όμως πως θα γίνουν σημαντικότατες βελτιωτικές εργασίες είτε στους χώρους υγιεινής, είτε στους χώρους φιλοξενίας και στους χώρους ασφάλειας.

Ουκρανοί πρόσφυγες

Ο ΥΠΕΣ είπε πως σήμερα λήφθηκαν αποφάσεις στο Υπουργικό και για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ανέφερε πως στην Κύπρο αφίχθησαν 80 χιλιάδες 300 Ουκρανοί, εκ των οποίων οι 54 περίπου χιλιάδες έχουν αναχωρήσει για την πατρίδα τους και ως εκ τούτου φαίνεται ότι παραμένουν γύρω στις 16 χιλιάδες.

Όπως είπε, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προβεί στην έκδοση 20.300 δελτίων που δίνουν τη δυνατότητα της παροχής στήριξης και βοήθειας σε Ουκρανούς. Για αυτό τον πολύ μεγάλο αριθμό χρειάζεται και απαιτείται ένα πολύ σημαντικό ποσό για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».

Μέχρι στιγμής, ανέφερε, «έχει προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ποσό της τάξης των 6 εκατομμυρίων το οποίο παρά το γεγονός ότι δεν μας έχει ακόμα αποδοθεί εντούτοις κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό, αφού έχουμε υπολογίσει ως Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού μαζί ότι η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 15 εκατομμύρια».

«Σκοπός λοιπόν της σημερινής μου μετάβασης, μεταξύ άλλων, στις Βρυξέλλες είναι να γίνει διαπραγμάτευση για την περαιτέρω επιδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να καλύψουμε αυτό το συγκεκριμένο κόστος», είπε ο κ. Νουρής.