Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζελένσκι Σουνάκ

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανέθεσε στον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να ερευνήσει ποια μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε δυνητικά να στείλει το Λονδίνο στην Ουκρανία, γνωστοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Είχε προηγηθεί λίγη ώρα νωρίτερα η νέα έκκληση για μαχητικά από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, κατά την ιστορική ομιλία του ενώπιον των Βρετανών βουλευτών και λόρδων.

«Απευθύνω έκκληση σε εσάς και στον κόσμο με απλά αλλά συνάμα πολύ σημαντικά λόγια: αεροσκάφη μάχης για την Ουκρανία, φτερά για την ελευθερία», είχε πει ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ πρόσθεσε πως μια πιθανή αποστολή αεροσκαφών θα ήταν μία «μακροπρόθεσμη λύση», ενώ αυτό που περισσότερο χρειάζεται το Κίεβο τώρα είναι «βραχυπρόθεσμες δυνατότητες».

Νωρίτερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πρόγραμμα επέκτασης της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών επί βρετανικού εδάφους ώστε να περιλαμβάνει και το χειρισμό μαχητικών τζετ.

Στο ενδιάμεσο ο Πρόεδρος Ζελένσκι έγινε δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο Βρετανός μονάρχης είπε καλωσορίζοντάς τον: «Όλοι ανησυχούμε για εσάς και σκεφτόμαστε τη χώρα σας για τόσο πολύ καιρό, δεν μπορώ να σας πω».

Ο βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του για τη στήριξη που παρέχει η Βρετανία στην Ουκρανία, όπως του ανέφερε ο κ. Ζελένσκι.

Αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο

Την αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο προκάλεσε η εντολή του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προς τον Υπουργό Άμυνάς του να εξεταστεί ποια μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν δυνητικά να δοθούν στο μέλλον στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να αμυνθεί έναντι του εισβολέα.

Αν και ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν στο μέλλον ως «μακροπρόθεσμη λύση», καθώς απαιτούνται χρόνια εκπαίδευσης των πιλότων, η ρωσική πρεσβεία προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για ολόκληρο τον κόσμο».

Το απόγευμα ο κ. Σούνακ επισκέφθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βάση εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στο χειρισμό των αρμάτων μάχης τύπου Challenger στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για συνέχιση της στήριξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να αφεθεί ευάλωτη ποτέ ξανά», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σούνακ σημείωσε αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη ότι «ασφαλώς αποτελούν μέρος της συζήτησης», αλλά σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. «Τίποτα δεν αποκλείεται», συμπλήρωσε, αποφεύγοντας να κάνει άλλη αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα αποστολής αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι δύο χώρες στέκονται ενωμένες έναντι της ρωσικής απειλής ευχαριστώντας ακόμα μία φορά για τη βρετανική στήριξη. Επανέλαβε δε την έκκληση για ακόμα περισσότερο εξοπλισμό από τη Δύση, περιλαμβανομένων αεροσκαφών, αλλά και αρμάτων μάχης ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν λάβει πολύτιμη βοήθεια από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά η μη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών θα δημιουργήσει ένα «τέλμα» και θα αυξήσει την απειλή που συνιστά η Ρωσία για όλο τον κόσμο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει απόψε στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και με τον Καγκελάριο Σολτς. Την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Ζελένσκι ενώπιον του Κοινοβουλίου

Βρετανοί βουλευτές και από τα δύο σώματα, των Κοινοτήτων και των Λόρδων, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου του Γουεστμίνστερ για να ακούσουν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη.

Όρθιοι, εκατοντάδες βουλευτές τον υποδέχθηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα σε μια «σπάνια εκδήλωση» αλληλεγγύης όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χάιλ που τον καλωσόρισε στο βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, παραμερίζοντας τις πολιτικές τους διαφορές, στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον και χειροκροτήσουν. Ένδειξη ότι σύσσωμο το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού.

«Το να αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου δεν είναι απλά ένας αγώνας για τα σύνορα της χώρας σου αλλά αγώνας για την ελευθερία και την δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Λίντσεϊ Χάιλ λίγο πριν δώσει τον λόγο στον Ουκρανό πρόεδρο.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «ήρθα εδώ και στέκομαι μπροστά σας στο όνομα όλων των Ουκρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και εξ ονόματος τους θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια σας».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου από την πρώτη στιγμή». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας πως η σημαντική του βοήθεια, ένωσε όλους τους συμμάχους στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία και η Βρετανία νίκησαν τον φόβο του πολέμου», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ζελένσκι επισημαίνοντας παράλληλα πως «ήδη έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα». Όπως όμως είπε «το κακό παραμένει και η μάχη συνεχίζεται» αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτό θα νικηθεί. «Θα νικήσουμε το κακό και γνωρίζω πολύ καλά ότι η νίκη μας θα αλλάξει τον κόσμο», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Για την βοήθεια της Βρετανίας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούσε την χώρα του ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας. Στάθηκε στην προμήθεια των τεθωρακισμένων Challenger 2 αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στην Αγγλία για να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. «Η βοήθεια σας δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Ζελένσκι.

Σε μια συμβολική πράξη δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής ένα κράνος Ουκρανού πιλότου το οποίο έγραφε επάνω «έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε». Αργότερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ'.