Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Έναν νεαρό άνδρα, τον Ανίλ Ζεϊμπέκ, ξεναγό από τη Σμύρνη, που βρισκόταν στο ίδιο ξενοδοχείο με την τ/κ σχολική ομάδα βόλεϊ στο Αντίγιαμαν, ανέσυραν ζωντανό χθες τα σωστικά συνεργεία από τα κατεχόμενα, που όμως δεν έχουν ακόμη εντοπίσει κανένα μέλος της αποστολής από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Νωρίτερα, είχε εντοπιστεί ζωντανό κι ένα μικρό κορίτσι, η Λαλέ, που όμως δεν διέμενε στο ξενοδοχείο, αλλά σε διπλανό κτίριο, το οποίο επίσης κατέρρευσε πλήρως.

 Ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως είχαν εντοπίσει 10 πτώματα. Η "πολιτική άμυνα" ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει 14 πτώματα που ανήκουν σε πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα 170 ατόμων, σήμερα πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στα παιδιά μας», δήλωσε το πρωί ο κ. Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι στην περιοχή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό, τουαλέτες, τροφή, πόσιμο νερό. Όλες οι ανάγκες τους, είπε, καλύπτονται από τις αποστολές υλικού και βοήθειας από την κατεχόμενη Κύπρο.

Οι εργασίες διάσωσης φαίνεται ότι επιταχύνθηκαν με την άφιξη στο χώρο ενός γερανού, ωστόσο τα μπάζα είναι πολλά και μεγάλα, όπως περιγράφουν άτομα που βρίσκονται εκεί. Από την Αμμόχωστο αναμένεται να αναχωρήσει εντός ολίγους ένα πλοίο για την Αλεξανδρέττα που μεταφέρει γερανούς και μηχανήματα, που θα βοηθήσουν στο έργο της διάσωσης.

Η «πρόξενος» του ψευδοκράτους από το Γκαζίαντεπ που βρίσκεται εκεί, είπε το πρωί στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ότι προσπαθούν να ανοίξουν ένα τούνελ κάτω από τα ερείπια, Όπως ανέφερε, αξιωματικός των «δυνάμεων ασφαλείας», που βρίσκεται μαζί τους, επικοινώνησε με μια ομάδα με εξειδίκευση στην κατασκευή σήραγγας κι αυτή η ομάδα των 30 ατόμων αναμένεται να φτάσει στην περιοχή του ξενοδοχείου για να προσπαθήσουν να φτιάξουν τη σήραγγα, ώστε να φτάσουν στο σημείο όπου πιστεύεται πως βρίσκεται η τ/κ αποστολή.

Η Φατμά Ντεμιρέλ δήλωσε επίσης ότι δεν έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη για επιπλέον εθελοντές και μέλη διάσωσης, σημειώνοντας ότι προέχουν οι ανάγκες των σεισμοπαθών που πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

Σήμερα θα γίνει και η κηδεία του Αμάτς Αρναούτογλου από τα κατεχόμενα που πέθανε στο Χατάϊ και στα γραφεία της ποδοσφαιρικής του ομάδας στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα γίνει το μεσημέρι τελετή στη μνήμη του.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ ανακοίνωσε ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές θα μεταφερθούν 9 τάγματα από τα δυτικά της χώρας και 4 τάγματα από την κατεχόμενη Κύπρο στη σεισμόπληκτη περιοχή του Καχραμάνμαρας. Η μετακίνηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.