Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λευκωσια

Μετά τον ισχρό σεισμό με τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές και υλικές ζημιές σε Τουρκία και Συρία, το ερώτημα που διατυπώνεται καθημερινά στην Κύπρο είναι κατά πόσον τα κτίρια στην Κύπρο μπορουν να αντέξουν σεισμό 7,8 ρίχτερ. Το ερώτημα  τέθηκε από την εκπομπή Μέρα Μεσημέρι στην Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου Ευαγγελία Τσουλόφτα.

Η κ. Τσουλόφτα διευκρίνησε ποια κτίρια μπορούν αντέξουν και ποια όχι σε έναν ισχυρό σεισμό. Όπως απάντησε: «Τα κτίρια στην Κύπρο τα οποία έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον κυπριακό αντισεισμικό κανονισμό ή και με βάση τον ευρωκώδικα 8 για τον αντισεισμικό σχεδιασμό το 2012, τότε ναι ... μπορούν να αντέξουν σε έναν τέτοιο σεισμό.»

Για τις παλαιότερες οικοδομές οι οποίες έχουν κτιστεί πρίν το 1994, η κ.Τσουλόφτα ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο μπορούν να αντέξουν μιας και δεν έχουν σχεδιαστεί με βάση τα αντισεισμικά πρότυπα του σήμερα.

Ευαγγελία Τσουλόφτα - Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου

Οι συνέπειες ενός σεισμού μπορούν να εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Από εκεί και πέρα όμως η αντοχή μιας οικοδομής εξαρτάται από την κατασκευή και την κατάσταση του κτιρίου.

Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου επισήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις παλαιότερων οικοδομών οι οποίες έχουν την δυνατότητα να συντηρηθούν και να ενισχυθούν τεχνικά με τις κατάλληλες αντισεισμικές προδιαγραφές.