Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την έγκριση του για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ ανακοίνωσε την συγκατάθεση του για την πώληση κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την διαδικασία, μένει να συμφωνήσουν ακόμη ο Αντιπρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, καθώς και οι Μάικλ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς, στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή.

Στο συνέδριο, συζητήθηκαν τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου στην Ουάσιγκτον. Εκτός από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, παρευρέθηκαν ακόμη η Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, τα μέλη του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάππας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Τζον Σαρμπάνης και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας.

Μέλη της ακαδημαϊκής και της διπλωματικής κοινότητας ανέλυσαν το γεωπολιτικό status quo καθώς και την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο που παίζει Ανατολική Μεσόγειος στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, στη σημασία του East Med Gas Forum, καθώς και στα σχήματα συνεργασίας υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί στο ΝΑΤΟ και στη Δύση γενικότερα η συμπεριφορά της Τουρκίας.