Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς και από τον ισχυρό μετασεισμό των 7,5 Ρίχτερ που ακολούθησε μερικές ώρες μετά. Ερείπια παντού, με ανθρώπους να εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από αυτά και περισσότερους από 11.200 πολίτες να έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί.

Οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies από διάφορες πόλεις και οι οποίες ελήφθησαν πριν και μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε σημείο στο Καχραμάνμαρας πριν και μετά τον σεισμό

 

1

 

 

 

1

 


«Δεν θα μείνει ο κόσμος στους δρόμους» λέει ο Ερντογάν - Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Στο Καχραμάνμαρας, την επαρχία της νότιας Τουρκίας που βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν για να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά την τραγική κατάστασδη που επικρατεί. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε και αφού τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε τους πολίτες να μείνουξ στις δρόμους» και πρόσθεσε πως για τον σκοπό αυτό οι σεισμοπαθείς μπορούν να μείνουν σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα.

Επιπλέον, τόνισε πως θα ανακατασκευαστούν σπίτια για τους πολίτες, είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Ακόμη, ζήτησε από τους Τούρκους να ενημερώνονται μόνο από τις αρμόδιες αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες», καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την καθυστερημένη ανταπόκριση των αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν επικαιροποίησε και τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες. «Η σεισμική καταστροφή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, έπληξε 10 από τις επαρχίες μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο των 10 επαρχιών μας. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι 8.574. Ο αριθμός των τραυματιών είναι 49.133, ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων είναι 6.444. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας και το κράτος πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του με τους δήμους, ιδιαίτερα την AFAD, με όλα τα μέσα που διαθέτει». Πλέον, ο συνολικός αριθμός νεκρών σε Τουρκία και Συρία (έχουν επιβεβαιωθεί 2.662 θάνΑτοι) ανέρχεται σε 11.236.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 494 ευρώ (10.000 λίρες) σε κάθε οικογένεια για την ανακούφιση των προβλημάτων τους.