Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οι πανικόβλητοι

Ο Εγκέλαδος των 7,8 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ που σκόρπισε το θάνατο στην Τουρκία και τη Συρία και προκάλεσε βιβλικές καταστροφές, ταρακούνησε και την Κύπρο.

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1: 

«Ένιωσα τον καλό εν τον ένιωσα, η ώρα 3 το πρωί. Έτυχε και ήμουν όξυπνος αυτή την ώρα και ήταν αισθητός, εσούζουνταν τα τραπεζούθκια εσούζουνταν τα πράματα»

«Γύρω στις 3 το πρωί αρκέψαν εγαυβίζαν οι σκύλλοι, εσουστήκαμε καλά, έπιαν μας» 

«Ήταν δυνατός εξύπνησα, εσούστηκε κανένα λεπτό και ετέλειωσε»

Αν και ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας και αρκετά έντονος, υπήρξαν αρκετοί πολίτες που δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό λόγω και της ώρας.

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1: 

«Άκουσα το το πρωί αλλά εγώ δεν ένιωσα τίποτε» 

«Καθόλου δεν τον νιώσαμε»

«Καθόλου δεν τον ένιωσα»

«Εν ένιωσα σεισμό»

Οι έντονες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν και μικρό τσουνάμι στην Αμμόχωστο με τα κύματα που έφταναν στην ακτη, να ξεπερνούν το ένα μέτρο. Ενώ ο νέος ισχυρός σεισμός έντασης 7,5 βαθμών στις 12 και 24 και εκείνος στις 12 και 36, έγιναν και αυτοί αισθητοί, με αποτέλεσμα αρκετοί να βγουν έντρομοι στους δρόμους

« Μιλούμε για σεισμούς που είναι αρκετά μεγάλοι. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.Έχει να κάνει με το μέγεθος του ρήγματος, την επιφάνεια διάρρηξης, είναι πολλοί παράγοντες», σημείωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου. 

Για την ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου της Τουρκίας και για την επικίνδυνη θέση σε μια σεισμογενή περιοχή μίλησε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης.

« Ο σεισμός έγινε σε μια γνωστή σεισμογενή περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία κτίζεται και θα λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, το οποίο κανείς, και ποτέ με τα δεδομένα της θέσεως του πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Νικολαϊδης. 

Η Πολιτική Άμυνα ανακοίνωσε οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες για τη λήψη μέτρων για τις περιπτώσεις σεισμού.