Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αποκάλεσε για πρώτη φορά τα κατεχόμενα «τουρκικό κράτος της Κύπρου», καλώντας τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε αναγνώριση.

«Δεν θέλουμε να λέμε πια βόρεια Κύπρος, αλλά τουρκικό κράτος της Κύπρου», είπε μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε για την αναχώρηση από την Τουρκία εκπαιδευτικού υλικού που αποστέλλεται στα σχολία στα κατεχόμενα.

Ο Φουάτ Οκτάι κάλεσε «για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ και να αναγνωρίσουν το τουρκικό κράτος της Κύπρου».

Είπε, συγκεκριμένα, «το μέλλον της βόρειας Κύπρου - στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να λέμε πια βόρειας, αλλά το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον του τουρκικού κράτους της Κύπρου -  είναι τα παιδιά και οι νέοι μας που βρίσκονται σήμερα σε ηλικία εκπαίδευσης».

Είπε ακόμα πως «δεν πρόκειται να βάλουμε τον τ/κ λαό στη γωνία και να τον κοιτάξουμε μέσα από τα γυαλιά της υποκρίτριας διεθνούς κοινότητας, όπως κάνουν όσοι βρίσκονται στο τραπέζι των έξι κομμάτων», εννοώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας. Η ύπαρξη, είπε, του τ/κ «λαού» και η ενίσχυση του «τουρκικού κράτους της Κύπρου», είναι για την Τουρκία εκ των ουκ άνευ. «Από εδώ και πέρα, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την πιο ισχυρή στήριξη στον αγώνα για ανάπτυξη των Τ/κ», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ένα νέο στα λάθη που κάνει εδώ και χρόνια στο Κυπριακό με την απόφασή του στις 30 Ιανουαρίου να ανανεώσει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί της Κύπρου για ένα χρόνο».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «η μονομερής συναίνεση της ε/κ πλευράς για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, δεν έχει κανένα ανθρωπιστικό, διπλωματικό ή νομικό ισοδύναμο. Με την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο δείχνει ότι δεν εγκαταλείπει την επιμονή του στο δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα αποτυχημένο μοντέλο λύσεων. Με άλλα λόγια, η πειρατεία συνεχίζεται στη Μεσόγειο υπό το μανδύα της διεθνούς κοινότητας». 

Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ακόμα ότι «είναι κρίμα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να βγάλει τις παρωπίδες του στο θέμα των Βαρωσίων. Δυστυχώς, οι απειλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στο ψήφισμα σχετικά με τα βήματα που έγιναν και θα γίνουν στα Βαρώσια, που αποτελεί έδαφος του τουρκικού κράτους της Κύπρου, δείχνουν πως το Συμβούλιο έχει γίνει όμηρος της στρεβλής νοοτροπίας των Ελλήνων». 

Συνεχίζοντας με τους ίδιους ισχυρισμούς αποκάλεσε το περιεχόμενο του ψηφίσματος, απειλές. «Αυτές οι απειλές δεν μπορούν να τρομάξουν ούτε τις αρχές του τουρκικού κράτους της Κύπρου ούτε εμάς, όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Η εγγύηση της ειρήνης στο νησί δεν είναι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι εγγυήσεις της Τουρκίας με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί»

Αν, συνέχισε, «τα Ηνωμένα Έθνη είναι ειλικρινή, αν είναι ειλικρινή ως προς τη λύση, αν είναι ειλικρινή ως προς τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης, αν είναι ειλικρινή, τότε κάθονται στο τραπέζι και συνομιλεί με το υφιστάμενο τουρκικό κράτος της Κύπρου και παίρνει την άδειά του και στη συνέχεια συζητείται και εξετάζεται η ειρηνευτική δύναμη ή οποιοδήποτε άλλο είδος λύσης, αλλά δεν μπορεί να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις. Αν λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις, δεν θα αναγνωρίζονται».

Τέλος, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια λύση του Κυπριακού, που θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο του νησιού της Κύπρου αλλά και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. «Θα συνεχίσουμε τη στήριξη σε όλους τους τομείς για την ανάπτυξη του τουρκικού κράτους της Κύπρου. Η σταθερότητα στην Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχιση της αποκόμισης κερδών. Είναι δυνατή μόνο με μηχανισμούς και μεθόδους και δομές που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και το μέλλον του τ/κ λαού και όχι με καθημερινή πολεμική», κατέληξε.