Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ είναι ένα «αερόπλοιο» που είχε παρεκκλίνει από την προγραμματισμένη διαδρομή του, ισχυρίζεται το Πεκίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το αερόστατο, που είδαν πάνω από ευαίσθητες περιοχές τις τελευταίες ημέρες, ήταν στην πραγματικότητα μια συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου». Ωστόσο, σε μια δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι χρησιμοποιήθηκε «κυρίως για μετεωρολογικούς» σκοπούς, σύμφωνα με το BBC.

Το Πεκίνο προσθέτει ότι θα διατηρήσει επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει η αρμόζουσα διαχείριση της κατάστασης και υπογράμμισε ότι «λυπάται για την ακούσια είσοδο» του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Το αντικείμενο πέταξε πάνω από τις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκας και μέσω του Καναδά προτού εμφανιστεί πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην καταρρίψουν το αερόστατο λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε η πτώση των συντριμμιών και της περιορισμένης χρήσης όποιων πληροφοριών μπορούσε να συγκεντρώσει η συσκευή, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός στις ΗΠΑ όταν εντοπίστηκε το μπαλόνι αυτό, το οποίο σε πρώτη φάση καταγράφηκε ως «ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου» που πετούσε πάνω από το βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ τόνισε ότι: «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το αερόστατο παρακολούθησης σε μεγάλο υψόμετρο ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». «Περιπτώσεις αυτής της δραστηριότητας έχουν παρατηρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια».

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι το μπαλόνι ήταν περίπου στο μέγεθος τριών λεωφορείων, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο.

Πηγή: protothema.gr