Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γδψρ

Η ισότητα στον γάμο τέθηκε και επίσημα σε ισχύ στη Σλοβενία, σε μια τεράστια νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο ανανεωμένος Οικογενειακός Κώδικας της Σλοβενίας, πήρε επίσημα τη θέση του μεταξύ των άλλων νόμων της χώρας σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2022, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε μια τροπολογία που την κατέστησε την πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που αναγνωρίζει δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η ιστορική στιγμή ακολούθησε μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον Ιούλιο, το οποίο διαπίστωσε ότι η απαγόρευση του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια παραβίαζε το σύνταγμα της χώρας, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις.

Αφού έλαβε την απόφασή του στις 16 Ιουλίου, το δικαστήριο διέταξε το σλοβενικό κοινοβούλιο να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία εντός έξι μηνών, αν και η απόφαση τέθηκε σε ισχύ αμέσως.

Το νομοσχέδιο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας – η δημοσίευση που περιέχει όλους τους νόμους της χώρας – στις 28 Οκτωβρίου.

Στους πολέμιους της νομοθεσίας δόθηκε προθεσμία 15 ημερών για να αμφισβητήσουν την απόφαση.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας επικύρωσε την απόφαση τις 11 Ιανουαρίου και ο νόμος υπογράφηκε για άλλη μια φορά στην Επίσημη Εφημερίδα στις 16 Ιανουαρίου, με πλήρη ισχύ στις 31 Ιανουαρίου.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά


Το άρθρο 3 του Οικογενειακού Κώδικα αναφέρει πλέον τον γάμο ως «την ισόβια ένωση δύο ατόμων, των οποίων η σύναψη και οι έννομες συνέπειες διέπονται από τον παρόντα Κώδικα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η πρόεδρος της χώρας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ δήλωσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Είναι καθολικά και τα έχουμε όλοι».

«Πάνω απ ‘όλα, δεν θεωρούνται ποτέ δεδομένα, πρέπει να παλεύεις για αυτά κάθε μέρα.

Καθώς οι κοινωνίες αναπτύσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία καταρρίπτει τις προκαταλήψεις και ισχύει για όλους.

Γι’ αυτό είμαι χαρούμενη και περήφανη που σήμερα στη Σλοβενία βρισκόμαστε στον δρόμο της πλήρους εξίσωσης των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών με τα δικαιώματα των ετερόφυλων όσον αφορά στη δυνατότητα σύναψης γάμου και από κοινού υιοθεσίας παιδιού».

Ο Λούκα Μέσετς, ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε: «Μετά από αρκετές δεκαετίες αγώνων σε αυτόν τον τομέα υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών και με την επιμονή των ακτιβιστών και χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Αριστεράς, τελικά τα καταφέραμε».

Σε ανακοίνωσή του στο Twitter, το Υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών έγραψε: «Χαιρόμαστε που η τροποποίηση του Οικογενειακού Κώδικα, που καταργεί την αντισυνταγματική νομική διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών στη δυνατότητα σύναψης γάμου τεκνοθεσίας, τίθεται επιτέλους σε ισχύ σήμερα».

Πηγή: in.gr