Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρένος Λυσιώτης

Τον τελευταίο του ιστορικό θησαυρό παρέδωσε ο Ρένος Λυσιώτης στο Μουσείο Αγώνος, σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή.

Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, με ρίγη συγκίνησης εξιστόρησε τα όσα πέρασε κατά τη διάρκεια της κράτησης του στα κρατητήρια της Πύλας, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.

Ρένος Λυσιώτης

Με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και περηφάνια παραδίδω σε τρία αρχεία τα τελευταία κειμήλια του αγώνα που είχα στην φύλαξη μου, με την ευχή να συντηρηθούν, να διαφυλαχθούν και να μελετηθούν από τις νέες γενιές.

Στα κειμήλια που δώρισε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τετρασέλιδη γραπτή αναφορά του ιδίου προς τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή για την εκτέλεση διαταγής που έδωσε ώστε να παραδοθεί η σωρός του δολοφονηθέντος αγωνιστή Γιαννάκη Στεφανίδη στους οικείους του.

Απο πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής ανέφερε: «Τα κειμήλια αυτά που διαφύλαξε με τόση αγάπη και στοργή ο Ρένος Λυσιώτης είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της νεότερης ιστορίας μας, το οποίο έχουμε χρέος και καθήκον να  διαφυλάξουμε ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές του τόπου μας, του ελληνισμού ολόκληρου».

Το δεύτερο αρχείο αφορά 62 προκηρύξεις της ΕΟΚΑ που φέρουν την υπογραφή του Στρατηγού της ΕΟΚΑ και το τρίτο είναι σχέδια του διαμερίσματος C της Πύλας με μια έγχρωμη φωτογραφία αφίσας θεατρικού έργου που ανέβασαν οι κρατούμενοι στα κρατητήρια.

«Θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να αναδειχθεί το υλικό το οποίο παραδίδει σήμερα, όπως και το υλικό το οποίο έχει ήδη παραδώσει στο Μουσείο Αγώνος», τόνισε ο Διευθυντής του Μουσείου Αγώνος Μιχάλης Σταυρή.

Στην τελετή παρέστησαν και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Αγωνιστών, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης καθώς και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.