Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Άκη Θεοδοσίου

Την έκθεση του εικαστικού, Άκη Θεοδοσίου, ο οποίος μεταξύ άλλων κλήθηκε το 1976 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να φιλοτεχνήσει το ολόσωμο πορτρέτο του, εγκαινίασε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχείου ΡΙΚ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκθειάζοντας το έργο του καλλιτέχνη, εξέφρασε την ευχή να έχει την ίδια τιμή, ώστε το πορτρέτο του να φιλοτεχνηθεί επίσης από τον κ. Θεοδοσίου.

Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο καλλιτέχνης διακρίθηκε από την παιδική του ηλικία για το πηγαίο ταλέντο του και ότι η ζωγραφική τέχνη υπήρξε έκφραση του συναισθηματικού του κόσμου και δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητα. Πρόσθεσε ότι στόχος του καλλιτέχνη είναι με το έργο του «να προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα, να ξυπνήσει αναμνήσεις, να συγκινήσει, να γεννήσει αισθήματα μέσω της καλλιτεχνικής του έκφρασης«, επισημαίνοντας ότι έχει καταπιαστεί με όλα τα είδη της ζωγραφικής τέχνης, μεταξύ των οποίων και η αγιογραφία.

«Μέσα από τα μοναδικά δείγματα τέχνης που αποτυπώνει διαχρονικά στον καμβά, πετυχαίνει να συντηρήσει τη δική του στιγμή στην αιωνιότητα, μετατρέποντας τα παράλληλα στον καθρέφτη της ψυχής αυτού που τα παρατηρεί», συνέχισε ο Πρόεδρος. Υπενθύμισε, ακολούθως, ότι ο Άκης Θεοδοσίου, φοιτώντας στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, είχε ως δασκάλους και αυστηρούς κριτές τους Αδαμάντιο Διαμαντή και Τηλέμαχο Κάνθο, ενώ με την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο τιμήθηκε με το βραβείο τέχνης.

Τέλος, ο πρόεδρος συνεχάρη το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει την αναδρομική έκθεση με έργα του Άκη Θεοδοσίου. «Τιμάτε έναν πιστό συνεργάτη αλλά και έναν εξαίρετο ζωγράφο», είπε, προσθέτοντας ότι «πέραν της τιμής σε έναν δικό του άνθρωπο, που το υπηρέτησε από διάφορες θέσεις για 39 συναπτά έτη μέχρι να φτάσει στον βαθμό του Διευθυντή Στήριξης Παραγωγής, η εν λόγω έκθεση είναι σημαίνουσα για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Θεοδοσίου, ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο, όσο και τους συντελεστές και τμήμα δημοσίων σχέσεων ΡΙΚ για τη διοργάνωση των εγκαινίων. Μάλιστα, πρόσφερε ως δώρο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα δικό του έργο, μία εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας, που αγιογράφησε ο ίδιος. Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι ασχολήθηκε με τη ζωγραφική ήδη από το δημοτικό και ότι από την πρώτη στιγμή τον γέμισε ενθουσιασμό η ασχολία αυτή. «Κατάλαβα ότι είναι σπουδαίο», είπε.

Σημείωσε ότι κατά τη φοίτησή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ο δάσκαλός του Τηλέμαχος Κάνθος συνέλεγε έργα από δυο μαθητές, ένας εκ των οποίων ήταν ο ίδιος, και τα πήγαινε στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε τέλος στους δύο ζωγράφους που ο ίδιος αναγνωρίζει ως καλύτερους ανά το παγκόσμιο, αφενός τον Βαν Γκογκ, που τον γνώρισε αρχικά από ένα πίνακα με τα ηλιοτρόπια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, τον οποίο θαυμάζει γιατί «δάμασε το χρώμα», και αφετέρου τον Πικάσο, τον οποίο θαυμάζει γιατί δάμασε το σχήμα.

Χαιρετίζοντας από την πλευρά του τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ, σημείωσε ότι είναι χαρά για το ΡΙΚ να φιλοξενεί το έργο δικών του ανθρώπων. «Ευτύχησε το ΡΙΚ να έχει στελέχη με πλούσιο πολιτιστικό έργο και έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας», σημείωσε, εκθειάζοντας στη συνέχεια το έργο του Άκη Θεοδοσίου, ο οποίος εργάστηκε για 39 χρόνια στο Ίδρυμα από το 1967, και υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που είχε η τέχνη στη ζωή του.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι ο Άκης Θεοδοσίου, από τη θέση του κινηματογραφιστή «εργάστηκε με ζήλο σε όλες τις σημαντικές παραγωγές του ΡΙΚ και η αγάπη του για τη φωτογραφία ήταν ανάλογη με την αγάπη του για τη ζωγραφική». Σημείωσε, ακόμα, ότι συνεργάστηκε με τη σκηνοθέτη Μαρούλλα Αβρααμίδου σε σειρές όπως «Μανώλης και Κατίνα» και «Ιστορίες του χωρκού», μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σημαντική ήταν η συμβολή του στη δημιουργία του στούντιο 3 και στη διαμόρφωση του χώρου γύρω από το θεατράκι του ΡΙΚ, ενώ ανέφερε ότι, περνώντας από όλες τις βαθμίδες στο ΡΙΚ, αφυπηρέτησε από τη θέση του διευθυντή.

«Απόψε εκφράζουμε τη συγκίνησή μας που ο Άκης παρουσιάζει στο δεύτερό του σπίτι αυτή την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής«, κατέληξε ο κ. Μιχαήλ, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο για την τιμή που έκανε στον καλλιτέχνη και στο ΡΙΚ, καθώς και τα στελέχη του ΡΙΚ που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τα έργα του Άκη Θεοδοσίου θα εκτίθενται στον χώρο του Αρχείου ΡΙΚ για περίπου 15 ημέρες.