Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δ

Τα ονόματα των υποψηφίων στους οποίους προσφέρει διορισμό για τη θέση Δικαστή του νεοσυσταθέντος Εφετείου ανακοίνωσε σήμερα το Μεταβατικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διαδικασία για την πλήρωση των 16 νέων θέσεων έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, αναφέρει: "Συγχαρητήρια σε όλους και καλήν επιτυχία στο έργο τους. Για πρώτη φορά δεύτεροβαθμιο Εφετείο στη Κύπρο, διορισμός τριών δικηγόρων, από το Μεταβατικό Δικαστικό Συμβούλιο με την συμμετοχή  Προέδρου ΠΔΣ και δύο δικηγόρων και ΓΕ. Άψογη συμμετοχική εργασία για το συμφέρον της Δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση για την οποια δουλέψαμε σκληρά λαμβάνει σάρκα και οστά".

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρεται πως ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου  συγχαίρουν τους 16 υποψήφιους που έχουν διορισθεί από το Μεταβατικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε θέση δικαστή στο νεοσυσταθέν Εφετείο.

"Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο και τη σημαντική αποστολή που αναλαμβάνουν σε κομβικό χρόνο για τον τομέα της δικαιοσύνης, αφού διανύουμε περίοδο υλοποίησης σειράς μεταρρυθμίσεων και τομών που θα αναμορφώσουν το δικαστικό μας σύστημα", σημειώνεται.

Προστίθεται πως "ο διορισμός δύο δικηγόρων, της κ. Ιφιγένειας Στυλιανίδου και του κ. Μιχάλη Γ. Πική μελών του ΠΔΣ και του κ. Δημήτρη Λυσάνδρου, ανώτερου δικηγόρου της Δημοκρατίας, είναι αξιοσημείωτο γεγονός, σταθμός στην ιστορία, τη διαχρονική δράση του ΠΔΣ, αφού στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης μετέχουν για πρώτη φορά στο ανώτατο δικαστικό σώμα μέλη από τις τάξεις των δικηγόρων".

"Ο εν λόγω διορισμός αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς, της έλλογης και σε πνεύμα συνεργασίας διεκδίκησης και της συντονισμένης προσπάθειας του Προέδρου και των Μελών του ΔΣ σε σχέση με τον στόχο του διορισμού δικηγόρων μελών μας, σε ανώτερες και ανώτατες δικαστικές θέσεις", αναφέρει ο Σύλλογος.

Προσθέτει πως "η εξέλιξη αυτή συνεκτιμάται, συνεπώς, ως ουσιαστικό βήμα στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εργάζεται ο ΠΔΣ και οι οποίες θα προκρίνουν τη συμμετοχή των λειτουργών της δικαιοσύνης στο κράτος δικαίου, υπό την προϋπόθεση της τελεσφόρας ανταπόκρισής μας στη διαρκή πρόκληση της ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του δικαστηριακού συστήματος".

"Με αυτή την ευκαιρία, ο Πρόεδρος δρ Χρίστος Κληρίδης υπογραμμίζει εκ νέου την πάγια θέση του ΠΔΣ ότι οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, μπορούν -και οφείλουν- να συμβάλλουν ουσιαστικά και να είναι πρωταγωνιστές στη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης με κατάθεση και προώθηση μελετημένων, τεκμηριωμένων εισηγήσεων, αξιοποιώντας την εμπειρία και την εξειδικευμένη γνώση τους", καταλήγει η ανακοίνωση.