Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Δένδιας Κόεν

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας- Κύπρου και την περιφερειακή ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στο Ισραήλ. 

Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κόεν και τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτσογκ.

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Βενιαμίν Νετανιάχου

Μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ «για τις στενές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε ποικίλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή το ιδιαίτερο Γραφείο του ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσε την εντολή στον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας να προωθηθούν οι σχετικές διαδικασίες για τη σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου με κύριο θέμα την ενεργειακή συνεργασία.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια, εξέφρασε «την ελπίδα οι καλές διμερείς σχέσεις να εκφρασθούν και κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών σε επίπεδο ΟΗΕ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού Πρωθυπουργού, «οι δύο άνδρες συζήτησαν την προσπάθεια να αποκρουσθεί το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο το Ιράν» ως επίσης και «την διεύρυνση του κύκλου των χωρών της περιοχής που επιθυμούν την ειρήνη στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ»

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των Νετανιάχου-Δένδια στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ συμμετείχαν ο ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, Τσάχι Χανέγκμπι, ο ειδικός Γραμματέας του Πρωθυπουργικού Γραφείου επί στρατιωτικών ζητημάτων, συνταγματάρχης Άβι Γκιλ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, και ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης.  

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Έλι Κόεν

Νωρίτερα σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κόεν και πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν σύσκεψη εργασίας στην έδρα του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με σχετική επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων «η περαιτέρω προώθηση των κοινών προγραμμάτων ενεργειακής ανάπτυξης».

Ο Έλι Κόεν τόνισε την απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ως επίσης και τη σπουδαιότητα που έχει για την ισραηλινή πλευρά η Ευρώπη να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πρόοδο που σημειώνεται στην εμβάθυνση των Συμφωνιών του Αβραάμ και την πρόθεση του Ισραήλ να διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών που θα υπογράψουν αντίστοιχες συμφωνίες εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων με το Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση Δένδια-Κόεν επισημάνθηκε θετικά το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται επίσημα το Ισραήλ μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Έλι Κόεν ευχαρίστησε την ελληνική διπλωματία «για την σκληρή καταδίκη των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών».

«Η στρατηγική φιλία μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, προσθέτοντας ότι «η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου προάγει τα συμφέροντα της περιοχής, της Ευρώπης και το ισραηλινό εθνικό συμφέρον».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ισραηλινό ομόλογό του, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων ένοπλων επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα της συνάντησης αναφέροντας επίσης την κοινή τους ιδιαίτερη καταγωγή, καθότι οι γονείς του ισραηλινού ΥΠΕΞ κατάγονται από την Κέρκυρα, ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Δένδια. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από την ειδική δημόσια αναφορά του Έλι Κόεν, δια της οποίας επαναβεβαιώθηκε η στήριξη του Ισραήλ για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημασία που προσδίδει το Ισραήλ στην ολοένα αυξανόμενη συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας στους τομείς της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του Euro-Asia Interconnector και η προοπτική του East-Med, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο». Πρόσθεσε επίσης ότι συζητήθηκαν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα αυτό.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής διπλωματίας προς το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών για τη στήριξη που εκδήλωσε στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκλεγεί μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026, «ένα αίτημα που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε τη σημασία που έχουν για την περιφερειακή ασφάλεια τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, ως επίσης και την ανάγκη εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην δυνατότητα πολυμερούς συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα, την οποία θα επεξεργαστούμε περαιτέρω». 

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στην επιθετικότητα που εκδηλώνει η Τουρκία «η οποία παραβιάζει με συστηματικό τρόπο την εθνική μας κυριαρχία και τον εθνικό εναέριο χώρο, εκφράζοντας ανοιχτές απειλές εισβολής και απειλεί ότι θα εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά της Αθήνας». «Τέτοιες συμπεριφορές απειλούν την διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται και να εφαρμόζει τη διεθνή νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Σε ό,τι αφορά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε την εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες της περιοχής, τόνισε ωστόσο ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των πλευρών, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα τηρεί πάντοτε εποικοδομητική στάση για την προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-ΕΕ.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η τήρηση του υφισταμένου status quo των Αγίων Τόπων και ειδικότερα η προστασία των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανέχεται καμία εκδήλωση αντισημιτισμού, οποτεδήποτε σημειώνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Ιτσχάκ Χέρτσογκ

Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ολοκληρώθηκε με συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτσογκ.

Με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η τριμερής συνεργασία που διατηρεί το Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» προσθέτοντας ότι «οι συνέργειες που εφαρμόζουμε, στις οποίες εντάσσεται και η εξαγωγή πράσινης ενέργειας από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, έχουν τεράστια σημασία για όλη την περιοχή»