Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Υπέρ της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ απέδωσε τη θέση αυτή στις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όποιος μιλάει για ειρήνη παρουσιάζεται αμέσως ως σύμμαχος του Πούτιν, παρουσιάζεται αμέσως ως φίλος των Ρώσων, προπαγανδιστής του Κρεμλίνου. Αλλά ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων. Οι επιτυχημένες προσπάθειες της Τουρκίας για μεσολάβηση έχουν αποδείξει αυτό», τόνισε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

«Οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις είναι οι μόνες επιτυχημένες μέχρι σήμερα. Χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου επετεύχθη η συμφωνία για τα σιτηρά. Καλούμε την Τουρκιά να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Σήμερα ξεκίνησε μια πρωτοβουλία, η ουσία της οποίας είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης, αφού η μόνη επιτυχημένη μεσολαβητική προσπάθεια στο ουκρανικό συνδέεται με το όνομά του», ανέφερε ο Σιγιάρτο.

Πηγή: Cnn.gr