Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στυλιανίδης Χρήστος

Το Κέντρο Αριστείας «ΚΟΙΟΣ» αποτελεί φωτεινό παράδειγμα διεξαγωγής έρευνας πρακτικά εφαρμόσιμης στις σημερινές απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης, δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, επισκεπτόμενος το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ», του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συνοδευόμενος από την αντιπροσωπεία του Υπουργείου του και εκπροσώπους του πυροσβεστικού σώματος της Ελλάδας, ο κ. Στυλιανίδης έγινε δεκτός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσο Χριστοφίδη και το Διευθυντή του Κέντρου, Μάριο Πολυκάρπου.

«Το ΚΟΙΟΣ είναι θα έλεγα ο ορισμός της Αριστείας. Το ξέρω πολύ καλά κατά τη θητεία μου ως Επίτροπος της Κύπρου στα θέματα διαχείρισης κρίσεων και από άλλες τους επιδιώξεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ένιωσα ειλικρινά πάρα πολλές φορές περήφανος ως Κύπριος, εξαιτίας του εξαιρετικού ονόματος που έχει αυτό το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία ανάπτυξης κοινοπραξιών ανάμεσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το ΚΟΙΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Να κάνουμε έρευνα που να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη στις σημερινές, δύσκολες απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια πολύ εξειδικευμένη έρευνα, βασισμένη στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, «και νομίζω ότι το Κέντρο Αριστείας ΚΟΙΟΣ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που μπορεί να βοηθά σε αυτή την πρακτική εφαρμογή της βασικής γνώσης αλλά και την ίδια στιγμή να ανοίγει νέους ορίζοντες για καινοτόμα γνώση».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, ανέφερε ότι τα Κέντρα Αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η απτή απόδειξη ότι η επένδυση στην παιδεία είναι πολύ σημαντική και είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Δεν είναι άσχετο το γνωστό ρητό που λέει ότι “αν πιστεύετε ότι η εκπαίδευση είναι ακριβή, δοκιμάστε την αμάθεια”».

Συμπλήρωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι επισκέψεις για να αναδεικνύεται και το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η προσφορά του στην επιστήμη και στην κοινωνία «και μάλιστα σε ένα τέτοιο κέντρο, όπου τα παραδείγματα και τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι πρακτικώς εφαρμόσιμα σε θέματα της αρμοδιότητας του κ. Υπουργού».

Ο Πρύτανης ανέφερε ότι και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ερευνητικό κέντρο «ΚΟΙΟΣ» βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργού για οποιαδήποτε συνεργασία, «η οποία θα είναι επωφελής και για το Υπουργείο του οποίου προΐσταται, αλλά βεβαίως και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ», Μάριος Πολυκάρπου, ανέφερε με τη σειρά του ότι «είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε τον Υπουργό και την ομάδα του εδώ. Προσβλέπουμε σε μία πολύ καλή συνεργασία για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης στα θέματα άμεσης δράσης και διαχείρισης υποδομών ζωτικής σημασίας».