Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερντογαν

Ηγέτες χωρίς αξιοπρέπεια συνάπτουν σχέσεις με την Ελλάδα και αγνοούν την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον οποίο είπε ακόμη ότι «δεν έχει την ικανότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις να είναι επικεφαλής» της χώρας του. Για το ΝΑΤΟ είπε ότι η Σουηδία θα σοκαριστεί «όταν δώσουμε διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία».

Για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και πως οι σχέσεις τους βασίζονται στην ειλικρίνεια. Απευθυνόμενος για τα F16 στις ΗΠΑ είπε «αν δεν τα δώσετε, ε τότε αυτό θα έχει ένα τίμημα». Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτοεπαινέθηκε λέγοντας ότι είναι εκείνος που ‘άνοιξε’ την Αγία Σοφία μετατρέποντάς την σε τζαμί.

Σε συνάντησή του με τη νεολαία στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος ‘Οι ρίζες μας στο παρελθόν, το βλέμμα μας στο μέλλον’, στο Μπιλετσίκ της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε βίντεο από τη ημέρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπου είχε απαγγελθεί σχετικό ποίημα. «Τί λέει; Η Αγία Σοφία θα ανοίξει; Και η Αγία Σοφία άνοιξε; Σε εμάς έλαχε. Δόξα τον Αλλάχ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνέχεια.

Σε ερώτηση φοιτητή τι θα ήθελε να πει στον Σουηδό Πρωθυπουργό ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πάρει μάθημα και να έχει καταλάβει καλά, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «Εκεί, φυσικά, κάτι λείπει. Ο Σουηδός Πρωθυπουργός δεν ξέρει οθωμανικά, δεν ξέρει καθόλου τουρκικά. Φυσικά του τα εξηγήσαμε. Όλα». 

Είπαμε, συνέχισε, «αν θέλετε οπωσδήποτε το ΝΑΤΟ, θα μας επιστρέψετε αυτούς τους τρομοκράτες για να μπορέσετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Εάν δεν μας εκδώσετε αυτούς τους τρομοκράτες - γιατί σας έχουμε δώσει μια λίστα με 120 άτομα - τότε συγγνώμη».

Φυσικά, μας κοροϊδεύουν με τον τρόπο τους, ανέφερε ακολούθως. «Κάναμε συνταγματική τροποποίηση, κάναμε αυτό, κάναμε το άλλο» είπε για να προσθέσει ότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την Τουρκία.

«Νομίζουν ότι η σημερινή Τουρκία είναι η Τουρκία πριν από 20, 30, 40 χρόνια. Δεν είναι όμως. Να σας πω κάτι εδώ απόψε. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε το διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «δεν έχει την ικανότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις να είναι επικεφαλής αυτού του κράτους». «Μειώνεται ραγδαία η φήμη τους στην Αφρική. Είχαμε πολλές συναντήσεις μαζί τους, διεθνείς συναντήσεις. Αλλά δεν είναι ειλικρινείς. Μιλάω ειλικρινά... Εκεί θέλω να καταλήξω. Όχι, δεν είναι ειλικρινείς. Εμείς θέλουμε η διεθνής πολιτική να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Όπου δεν υπάρχει ειλικρίνεια, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια» είπε. 

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «βέβαια, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ηγέτες στον κόσμο. Στη Μεσόγειο, στις σχέσεις τους με αυτή την Ελλάδα, δυστυχώς, αγνοούν την Τουρκία και συνάπτουν διαφορετικές σχέσεις μαζί της. Του έχω πει πολλά διαφορετικά πράγματα, τους τα είπα προσωπικά».

Ισχυρίστηκε ακολούθως ότι ο Μακρόν έχει χάσει την αξιοπιστία του στο Κοινοβούλιο και παρέμεινε μόνο στην Προεδρία. «Αλλά η Γαλλία χάνει συνεχώς την αξιοπιστία της. Χάνει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα» είπε.

Για τη Ρωσία ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «υπάρχει αμοιβαία αξιοπρέπεια στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Υπάρχει σεβασμός. Δηλαδή, οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην ειλικρίνεια. Από το Ταταρστάν μέχρι το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις περιοχές, τα αιτήματά μας έχουν ανταπόκριση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εξελίξεις στη βόρεια Συρία. Φυσικά, αν και δεν μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, λέμε: ‘Έλα, ας κάνουμε μερικές τριμερείς συναντήσεις’. Ας μαζευτούμε ως τρίο Ρωσία, Τουρκία, Συρία. Μπορούμε ακόμη να συμπεριλάβουμε και το Ιράν σε αυτό. Αφήστε το Ιράν να έρθει. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας έτσι και ας φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή».

Για τις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «υπήρχαν εκείνοι που μας απείλησαν πολύ για τους S-400. Θα πρέπει να δώσετε τους S-400. Όχι, δεν το κάνουμε. Εμείς αγοράσαμε τους S-400. Τώρα είναι σε εμάς. Εσείς θα πρέπει να κρατήσετε την υπόσχεσή σας προς εμάς. Για το θέμα των F-16, αυτό θέλουμε από εσάς. Αλλά δεν τα δίνετε. Είπατε F-35. Πάλι δεν κρατήσατε την υπόσχεσή σας. Παρόλο που πληρώσαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια, δεν μας τα δίνετε. Αν δεν τα δώσετε, ε τότε αυτό θα έχει ένα τίμημα. Εμείς, δηλαδή, ως μουσουλμάνοι Τούρκοι κρατάμε την υπόσχεσή μας, αλλά το ίδιο περιμένουμε και από τους απέναντί μας»