Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν Σίσι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Αίγυπτο για ένα μέλλον προόδου, που θα διασφαλίζει βασικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες της, τονίζει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξεδόθη χθες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα περιφερειακά ζητήματα, στα οποία οι δύο χώρες «συνεργάζονται στενά». Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον εμφύλιο της Λιβύης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος συνεργάζονται στην κοινή προσπάθεια για μείωση της έντασης, υποβοηθώντας τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό την διενέργεια εκλογών στη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Ουάσιγκτον και Κάιρο συνεργάζονται προκειμένου το Σουδάν να μεταβεί ομαλά από το καθεστώς της παρούσας στρατιωτικής διακυβέρνησης σε συνθήκες συνταγματικής κανονικότητας. Σχετικά με το Παλαιστινιακό, ΗΠΑ και Αίγυπτος επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στην επίλυση της διαφοράς επί τη βάσει «δύο έθνη-δύο κράτη», ενώ παράλληλα η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή της Αιγύπτου στο «Φόρουμ της Νέγκεβ», που φέρνει κοντά το Ισραήλ με τις αραβικές χώρες της περιοχής.

Τέλος στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την διπλωματική επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν και σχετίζονται με την κατασκευή του «Μεγάλου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης».

Στην αμερικανική ανακοίνωση γίνεται ευρεία αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, ως επίσης και τη συνεργασία ΗΠΑ-Αιγύπτου στον τομέα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ασφάλειας.