Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπόρις Πιστόριους Γερμανός Υπουργός Άμυνας

Ο νέος ομοσπονδιακός Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα SZ ζητά να δοθούν σημαντικά περισσότερα χρήματα στον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr), σημειώνοντας πως  «τα 100 δις ευρώ δεν θα είναι αρκετά», κάνοντας  αναφορά στο Ειδικό Ταμείο που δημιουργήθηκε πέρυσι.

Ο Πιστόριους θεωρεί «κόκκινη γραμμή» τη συζητούμενη παράδοση γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. «Θεωρώ ότι αυτό αποκλείεται», δηλώνει. «Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ πιο σύνθετα συστήματα από τα κύρια άρματα μάχης και έχουν εντελώς διαφορετική εμβέλεια και ισχύ πυρός. Αν τολμούσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα θα εισερχόμασταν σε μία διάσταση, την οποία αυτή τη στιγμή αξιολογώ ως πολύ επικίνδυνη», ανέφερε.

Ο Πιστόριους παραδέχεται πως η Bundeswehr θα πρέπει να αναπληρώσει τα αποθέματά της, μετά τις παραδόσεις όπλων και τώρα και αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Τα τανκς δεν είναι απλώς τοποθετημένα σε κάποιο ράφι για να τα πάρεις. Έχουν χρόνους παράδοσης, και αυτοί δεν είναι τρεις εβδομάδες. Και τα πυρομαχικά δεν φυτρώνουν στα δέντρα, ώστε να χρειάζεται απλώς να τα μαζέψουμε», ανέφερε.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι «η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση βραχυπρόθεσμα να καλύψει τη ζήτηση. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια Εξοπλιστική Βιομηχανία στην Ευρώπη ικανή να το κάνει αυτό».

Προαναγγέλλει μάλιστα ότι θα συνεργαστεί στενά με την Εξοπλιστική Βιομηχανία για να επεκτείνει την παραγωγή και να επιταχύνει τις παραδόσεις. Τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν γρήγορα, τονίζει. Ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει με την εξοπλιστική βιομηχανία: «Θα πρέπει να επιταχύνουμε την προμήθεια οπλικών συστημάτων».

Το αίτημα του Πιστόριους για περισσότερα χρήματα συμπίπτει με έναν εμπιστευτικό κατάλογο οπλικών συστημάτων που θα πρέπει να αγοραστούν για να αναπληρωθούν όσα εστάλησαν στην Ουκρανία.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για επιπλέον προμήθειες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, η χρηματοδότηση των οποίων δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αγοραστούν για τη Bundeswehr 14 νέα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Panzerhaubitzen 2000 και πέντε εκτοξευτές πυραύλων τύπου Mars II. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 50 μεταφορικά οχήματα τύπου Dingo, 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, 100.000 χειροβομβίδες, 22 εκατομμύρια φυσίγγια και 28.000 κράνη.

Προβλέπεται επίσης ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν τα 14 κύρια άρματα μάχης τύπου Leopard 2A6 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Ωστόσο, λόγω του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους παραγωγής, η αντικατάστασή τους θα αποβεί ακριβότερη.