Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λύκειο Κύκκου Β

Μαθητές του Λυκείου Κύκκου Β’ στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου τους στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ασχολήθηκαν με το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και προσέφεραν βοήθεια σε πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη. Είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά ασυνόδευτα παιδιά- συνομίληκούς τους- και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις δυσκολίες που περνούν.

«Παιδιά στην εφηβεία σαν εμάς, που περνούν και πέρασαν δύσκολα – καθόλου σαν και μας. Παιδιά που θέλουν σίγουρα στήριξη και βοήθεια από όλους στη νέα ζωή που άθελά τους πρέπει να αρχίσουν, μακριά από αυτούς που αγαπάνε, γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλους. Μία συνάντηση μαζί τους ήταν αρκετή για να μας κάνει να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μετανάστης – πρόσφυγας. Η φυγή από συνθήκες που απειλούσαν τη ζωή και την ασφάλεια τους ήταν αναπόφευκτη , αφού κινδύνευε η ζωή τους από εμπόλεμες καταστάσεις και αυταρχικά καθεστώτα που παραβίαζαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία τους. Πίκρα, απέραντη λύπη και απόγνωση ήταν τα συναισθήματα που βλέπαμε στα μάτια τους όση ώρα μιλούσαμε μαζί τους, ενώ ξετύλιγαν τις δικές τους απίστευτες ιστορίες», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του σχολείου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Εθελοντές αγάπης...

Οι μαθητές έστειλαν επίσης και το δικό τους μήνυμα για τον εθελοντισμό. «Εθελοντισμός τελικά δε σημαίνει να προσφέρεις μόνο υλικά αγαθά. Δεν ήταν οι προμήθειες και ο ρουχισμός που προσφέραμε που έφερε το χαμόγελο στα χείλη τους. Δίνοντας λίγο από τον χρόνο μας και λίγη αγάπη σε κάποιους που τη χρειάζονται τελικά μας κάνει εθελοντές. Εθελοντές Αγάπης θα λέγαμε...»

Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων. Η συμμετοχή των σχολείων στο Πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντική.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας άλλος βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές - και καθηγητές - ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις που βελτιώνουν τη γνώση τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για δράση του Λυκείου Κύκκου Β΄ κατά την σχολική χρονιά 2022-23.

Μαθητές Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Λυκείου Κύκκου Β’: 

Ιωαννίδου Άνη 

Κυπριανού Ανδριανή 

Κωνσταντίνου Ηρακλής 

Μαρκίδου Δήμητρα 

Μιχάλαρος Αντώνιος – Τσαμπίκος 

Σκούρα Άννα 

Ελισάβετ Παπαντωνίου