Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πκ

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί από τις χθεσινές βραδινές ωρες οι αστυνομικές αρχές και η συνοριοφυλακή στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ, ενώ αισθητή είναι η παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή ένοπλη παλαιστινιακή επίθεση στη συνοικία Νεβέ Υακώβ στην βόρειο Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά Εβραίοι Ισραηλινοί πολίτες εξερχόμενοι από συναγωγή, ενώ νεαρός Παλαιστίνιος οπλισμένος έβαλε πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους και μετέπειτα προσπάθησε να διαφύγει με ΙΧ αυτοκίνητο.

Όπως δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο αρχηγός της αστυνομίας Γιακόβ Σιαμπετάι, ο νεαρός δράστης, Άραβας μόνιμος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κάτοχος ισραηλινής ταυτότητας, προσπαθώντας να διαφύγει, κατευθύνθηκε στην κοντινή αραβική συνοικία Μπετ-Χανίνα, όπου έγινε αντιληπτός από αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην περιοχή, και μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών εξουδετερώθηκε επί τόπου. 

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ο 21χρονος δράστης, Χαΐρι Έλκαμ, κάτοικος της συνοικίας Αλ-Σία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν είχε συνεργούς και  δεν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές κατά το παρελθόν. Ωστόσο, αμέσως μετά την επίθεση, ισχυρές δυνάμεις της συνοριοφυλακής πραγματοποίησαν επιχείρηση αναζήτησης υπόπτων συνεργών του στο παρακείμενο στρατόπεδο προσφύγων Σουαφάτ, όπου σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και νεαρών Παλαιστίνιων κατοίκων της περιοχής. 

Στον τόπο της επιθεσης έχασαν τη ζωή τους τεσσερις άνδρες ηλικίας 20,25,50 και 60 ετών και μια 60χρονη γυναίκα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση ένας 30χρονος και μια 70χρονη, που λίγη ώρα αργότερα κατέληξαν στα τραύματά τους. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έδινε μάχη με τη ζωή ένας 15χρονος νεαρός. Στο νοσοκομείο διεκομίσθησαν δυο νεαροί 14 και 25 ετών και και μια 60χρονη γυναίκα σε βαρειά κατάσταση. 

Στον τόπο της επίθεσης μετέβη ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με εξαγριωμένο πλήθος Εβραίων θρησκευομένων κατοίκων της συνοικίας Νεβέ Υακώβ, που του τόνιζε την ανάγκη να πατάξει την τρομοκρατία, ενώ ακούγονταν κραυγές «θάνατος στους Άραβες», «θάνατος στους τρομοκράτες» και «η επίθεση αυτή έγινε στη δική σου βάρδια». Ο Μπεν-Γκβιρ προέβη επιτόπου σε δηλώσεις στα ισραηλινά μέσα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει τώρα να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση» προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Επισημαίνεται ότι το ποσοστό του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού συνδυασμού που ανήκει το κόμμα «Εβραϊκή Ισχύς» με ηγέτη τον νυν Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ήταν ιδιαίτερα υψηλά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 1/11/2022. 

Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί επιτόπου σε δηλώσεις. Στη συνέχεια μετέβη στο αρχηγείο της αστυνομίας και μετά το πέρας συνεδρίασης με αξιωματούχους των αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι «αποφασίσθηκε η λήψη άμεσων μέτρων» και ότι απόψε το βράδυ θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο περιορισμένης σύνθεσης, αρμόδιο για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Καταλήγοντας, ο Νετανιάχου κάλεσε τους πολίτες «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους». 

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Γιακόβ Σιαμπετάι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα εφαρμόσουν «ειδικά μέτρα» στις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ «προκειμένου να αποτρέψουν οποιονδήποτε θελήσει να πραγματοποιήσει άλλη επίθεση». 

Διεθνείς αντιδράσεις 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τις πρώτες πρωινές ώρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου . Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η οποία αναμεταδόθηκε από τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την επίθεση ως «πράξη τρομοκρατίας κατά του πολιτισμένου κόσμου» και «πρότεινε οι Ηνωμένες Ποκιτειες να προσφέρουν κάθε κατάλληλο μετρο και βοήθεια προς το ισραηλινό κράτος και τον λαό του». Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε επανειλημμένως «την βαθειά δέσμευση των ΗΠΑ για την προάσπιση της ασφάλειας του Ισραήλ». 

Νωρίτερα, την χθεσινοβραδινή παλαιστινιακή επίθεση καταδίκασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας», αναφέροντας ότι η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 30 και 31 Ιανουαρίου, όπως προγραμματίστηκε προχθές το απόγευμα. 

Την επίθεση καταδίκασε με ανάρτηση στο twitter και ο επiκεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ, Ντίμιταρ Τσιάντσιεβ, δηλώνοντας τον αποτροπιασμό του. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη βία. Η τρομοκρατία δεν είναι η απάντηση», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πρέσβης της ΕΕ. Την επίθεση καταδίκασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με ανακοινώσεις τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Αυστρία , η Φιλανδία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Γεωργία . 

To ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση σε συναγωγή στο Ισραήλ

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση την Παρασκευή σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ και διαβίβασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Με ανάρτηση στο twitter το ΥΠΕΞ εκφράζει την φρίκη του για τον αποτρόπαιο πυροβολισμό κατά πιστών  σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε πολλά θύματα.

"Καταδικάζουμε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια την παραμονή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες που πενθούν και τις ευχές μας για πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες", αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Χαιρετίζουν την επίθεση η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ 

Αντιθέτως, την χθεσινοβραδινή επίθεση χαιρέτισαν οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ, αιτιολόγησε την επίθεση αναφέροντας ότι «αποτελεί εκδίκηση για τον θάνατο των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους στην προχθεσινή επιχείρηση του Ισραήλ στην Τζιενίν». Άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε σε ειδησεογραφικό μέσο που εκφράζει τις θέσεις της ότι η χθεσινή επίθεση «είναι απλώς μια προειδοποίηση όσων άλλων πρόκειται να επακολουθήσουν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισλαμικής Τζιχάντ, Μάχερ Αλ-Άχρας, δήλωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος όσο ποτέ» και ότι η προχθεσινή «σφαγή που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Τζιενίν, απέφερε καρπούς με ακόμα μία ηρωική επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ κατά της κατοχής». 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τρίτο συνεχές Σάββατο 

Εκτός από την έκτακτη επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων και της συνοριοφυλακής στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή αστυνομία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τυχόν ένταση στις προγραμματισμένες για τις 7 η ώρα απόψε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα και στην Μπεέρ-Σιέβα κατά των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου για την λειτουργία της δικαιοσύνης και την επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Η κεντρική εκδήλωση έχει προγραμματισθεί να γίνει στο Τελ Αβίβ , με τους διοργανωτές να επιδιώκουν να συγκεντρώσουν περί τους 130.000 πολίτες. Μεταξύ των ομιλητών απόψε έχει ανακοινωθεί ότι θα συγκαταλέγεται και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Ρόνι Αλσέχ, ενώ αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες και αλλά κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης. 

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διοργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων δεν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να τις αναβάλουν εξαιτίας των χθεσινοβραδινών εξελίξεων στην Ιερουσαλήμ.