Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Την ανάγκη για ένα σύστημα πιο αποτελεσματικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες για περιπτώσεις επιστροφών αιτητών ασύλου και μεταναστών οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται, συζήτησαν το πρωί της Πέμπτης κατά την πρώτη ημέρα του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, σε συνάντηση στη Στοκχόλμη στο πλαίσιο της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την Κύπρο εκπροσώπησε στη Στοκχόλμη η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Σουηδικής Προεδρίας, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του να αξιοποιηθούν όλα τ αεργαλεία της ΕΕ για επίτευξη καλύτερης συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης ώστε να γίνονται αποτελεσματικές επιτροπές και να αποτρέπονται οι παράτυπες αφίξεις. Όπως σημειώνεται, «είναι σημαντικά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά κίνητρα και πρέπει να δράσουμε τώρα», με τους Υπουργούς να τονίζουν ιδιαίτερα πως θέλουν να δουν την πολιτική θεωρήσεων να αξιοποιείται πιο αποτελεσματικά.

«Η διασφάλιση των αποτελεσματικών επιστροφών παράτυπων μεταναστών είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της πολιτικής μετανάστευσης της ΕΕ», ανέφερε η Υπουργός Μετανάστευσης Μάλμερ Στένεργκαρντ, η οποία προέδρευσε της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γκιούναρ Στρόμερ.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και η συντονίστρια της ΕΕ για τις επιστροφές Mari Juritsch παρουσίασαν πρόταση της Κομισιόν για μια επιχειρησιακή στρατηγική για πιο αποτελεσματικές επιστροφές, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις μεταξύ άλλων μέσω κοινών επιχειρήσεων επιστροφών με συγκεκριμένες τρίτες χώρες, την επίσπευση της διαδικασίας, την προώθηση της στήριξης για επανένταξη όσων επιστρέφουν και την ψηφιοποίηση της διαχείρισης της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να ληφθούν σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις πολιτικές θεωρήσεων, το εμπόριο, τη συνεργασία στη διεθνή ανάπτυξη και τις διπλωματικές σχέσεις.

Κατά την απογευματινή συνάντηση, οι Υπουργοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συντριβή ελικοπτέρου στο Κίεβο.

Ο κ. Στρόμερ αναφέρθηκε σε δικές του δηλώσεις στο ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα της Σουηδικής Προεδρίας, αυτό της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος, προσθέτοντας πως «στο τέλος της ημέρας, αφορά την προστασία μιας ελεύθερης και δίκαιης κοινωνίας».

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για θέματα διασυνοριακού εγκλήματος την Πέμπτη, οι αρμόδιοι Υπουργοί άγγιζαν ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση σε δεδομένα, τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και τη διαχείριση των πληροφοριών από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές στη ψηφιακή εποχή.

Στη συνάντηση την Κομισιόν εκπροσώπησε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα συζητήσουν τον ρόλο του Eurojust στον συντονισμό ερευνών μεταξύ εθνικών αρχών, ενώ Σουηδοί εισαγγελείς κατά των εγκλημάτων πολέμου και εκπροσώποι της Eurojust θα προχωρήσουν σε παρουσίαση σε σχέση με τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Στις εργασίες της άτυπης την Παρασκευή θα συμμετάσχει εκ μέρους της Κομισιόν ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς.