Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισάακ Χέρτζογκ Ρομπέρτα Μέτσολα.

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος η 27η Ιανουαρίου.

Η ανθρωπότητα τιμά τα έξι εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών που δολοφονήθηκαν βάναυσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Με αφορμή την αυριανή ημέρα μνήμης πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ειδική τελετή με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

Όπως ανέφερε ο Χέρτζογκ, «σήμερα στέκομαι ενώπιον σας ως Πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, του δημοκρατικού έθνους του εβραϊκού λαού. Όμως η καρδιά μου και οι σκέψεις μου είναι μαζί με τους αδελφούς και αδελφές που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το μόνο του έγκλημα ήταν πως ήταν Εβραίοι».

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ, ζήτησε, παράλληλα  από την Ευρώπη να παραμείνει σύμμαχος στον αγώνα κατά του σκότους.

Ενώστε τα χέρια, σας παρακαλώ να μην καθίσετε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να διαβάσετε από τώρα τα προειδοποιητικά σημάδια, να ανιχνεύσετε τα συμπτώματα της πανδημίας του αντισημιτισμού και να τα καταπολεμήσετε με κάθε τίμημα

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Δήλωσε ότι «θα πρέπει να μιλάμε γιατί η δική μας είναι η τελευταία γενιά που λαμβάνει τις μαρτυρίες από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Το καθήκον μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν οι φωνές των επιζώντων δεν θα μπορούν πλέον να ακουστούν. Είναι η δική μας ευθύνη να θυμόμαστε και να μεταφέρουμε τις μαρτυρίες αυτές στις επόμενες γενιές».

Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του μουσικού έργου «Kaddish».

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005 για να τιμήσει το Ολοκαύτωμα και την 60η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.