Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρία ΑΤΑ.

Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ»- «ΑΤΑ στην φιλοσοφία της» - «Σεβασμό στα συμφωνηθέντα», περίπου πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία, υπέρ της πλήρους επαναφοράς της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Στον χώρο ήταν από νωρίς, ισχυρή αστυνομική δύναμη, με την τροχαία να αποκλείει την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους στο τρίγωνο έξω από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Την ίδια στιγμή, λόγω της αυξημένης κίνησης στους δρόμους, επί ποδός ήταν μέλη της τροχαίας, παρέχοντας κάθε βοήθεια και ρυθμίζοντας την κυκλοφορία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε απόψε ότι είναι επί δικής του διακυβέρνησης που επανήλθε η ΑΤΑ και ότι «η Κυβέρνηση αυτών που φωνασκούσαν σήμερα» την κατήργησε, σημειώνοντας ότι «επιτέλους σε αυτόν τον τόπο πρέπει να υπάρχει και λογική». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την προσέλευση του Προέδρου σε εκδήλωση στη Λάρνακα για να τιμηθούν οι επαγγελματίες υγείας.

Σε παρατήρηση ότι στην σημερινή παναπεργία επιρρίφθηκαν από συντεχνίες ευθύνες στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί επέρριψαν ευθύνες στην Κυβέρνηση που επανέφερε το θεσμό το 2017, «όταν εκείνοι που φωνασκούσαν σήμερα, ήταν η Κυβέρνηση η δική τους που την κατήργησε».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι καταργήθηκε ο θεσμός όχι επί παρούσης διακυβέρνησης και ότι η παρούσα διακυβέρνηση επανέφερε την ΑΤΑ και στηρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ΑΤΑ, αλλά για να υπάρχει κατάληξη απαιτείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μια συμφωνία.

«Υπήρξε ένα χάσμα θέσεων μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών και για αυτό και απέτυχε (η προσπάθεια). Δεν είναι αρκετό η Κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει και η σταδιακή εφαρμογή θα ήταν η ιδανικότερη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε ότι η άλλη πλευρά, που είναι οι εργοδότες, διαφωνούν και συνεπώς χρειάζεται περαιτέρω διάλογος.

«Δεν δέχομαι ιδιαίτερα να κάμνουν μαθήματα ή και να φωνασκούν-άκουα μια κυρία σήμερα που εφωνασκούσε-για κάτι για το οποίο θα έπρεπε να απολογείται προς τους εργαζομένους», ανέφερε.

Στην πρωτόγνωρη σε αριθμό εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, τρίωρη στάσης εργασίας, οι ηγεσίες δώδεκα συνδικαλιστικών οργανώσεων έστειλαν με τον πλέον κατηγορηματικό και εμφαντικό τρόπο, σαφή μηνύματα με κύριους αποδέκτες την εργοδοτική πλευρά, αλλά και προς την παρούσα και την επόμενη κυβέρνηση, καθώς και τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο, οι εργαζόμενοι διατρανώνουν πως είναι μάταιη κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της ΑΤΑ και πως θα αγωνιστούν για την προστασία της.

Ακολούθησε συμβολική πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου οι ηγεσίες των συντεχνιών επέδωσαν το ψήφισμα στον υπουργό Κυριάκο Κούσιο, ενώ έξω οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα. Και δεν έλειψαν οι βολές και τα υπονοούμενα.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκάθαρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ. Και δήλωσε περαιτέρω, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της ΑΤΑ, εφόσον λάβουμε υπόψη, τις συγκεκριμένες και άλλες συνθήκες».

Στη συνέχεια η εκδήλωση ολοκληρώθηκε και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν ειρηνικά.

Διαμαρτυρία σε Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό

Σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα απαίτησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι κατέκλυσαν το μεσημέρι τον χώρο έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, διαμαρτυρόμενοι για την ΑΤΑ.

Οι συγκεντρωθέντες, κρατώντας πανό και πίκετ με συνθήματα, όπως «ΑΤΑ Σεβασμό στα συμφωνηθέντα» , «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ», έστειλαν μηνύματα  αγωνιστικότητας και ενότητας. 

Εκπρόσωποι των  συνδικαλιστικών Οργανώσεων αναφέρθηκαν στη διασφάλιση της ποιότητας και αξιοπρέπειας στην εργασία, στον σεβασμό προς τα συμφωνηθέντα και το σύνολο των εργαζομένων. Και προειδοποίησαν πως εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των μέτρων.

Αποφασιστικότητα και ενότητα

Την ετοιμότητα τους να διεκδικήσουν μέχρι τέλους και ενωμένοι, την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, εξέφρασαν στη Λεμεσό οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν έξω από την επαρχιακή διοίκηση, στο πλαίσιο της τρίωρης παγκύπριας και πανσυνδικαλιστικής στάσης εργασίας.

Ίδιο το σκηνικό και στην επαρχία Λάρνακας χωρίς ωστόσο σε κάποια από τις τρεις επαρχίες να παρατηρηθούν οποιαδήποτε  προβλήματα.

«Οι διαφορές λύνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η παγκύπρια τρίωρη στάση εργασίας, με φόντο την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου, κλήθηκε από την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι»  του ΑΝΤ1, να σχολιάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Λέγοντας πως «είναι μια θλιβερή μέρα, πρέπει να πω, ότι αναγκάζονται οι εργαζόμενοι μας να βγουν στους δρόμους. Τώρα πια είμαστε όλοι, αρκετά πεπεισμένοι, σίγουροι τολμώ να πω, ότι οι διαφορές λύνονται όχι, στους δρόμους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο κύριος Αντωνίου τόνισε πως ο διάλογος, μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, θα επαναρχίσει με την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, μάλλον τον ερχόμενο Μάρτιο. Προσθέτοντας πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο χρονικά να επιβάλλει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, εντός Ιανουαρίου ή εντός Φεβρουαρίου. 

Σημείωσε πως «είναι αμέτρητες οι φορές στις οποίες έχουμε καταλήξει σε συμφωνίες, με τις συντεχνίες μας, μετά που έχουν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες. Αλλά εφαρμόσαμε εφόσον έτσι συμφωνήσαμε, αναδρομικά».

Καταλήγοντας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος και των δύο πλευρών, το γεγονός ότι αποδέχθηκαν να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση για την ΑΤΑ σε τόσο στενά, ασφυκτικά, χρονικά περιθώρια, όπως είπε.

απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ
απεργία ΑΤΑ