Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηε

Όλα τα θέματα που αφορούν στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους με προσωπικά συμβόλαια στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, θα είναι ανοικτά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος είπε πως πρέπει να αφεθεί ο διάλογος να εξελιχθεί, χωρίς να γίνονται οι οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Ο κ. Χαριλάου μίλησε στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη νέα πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, που προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον Οργανισμό στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

Όπως μεταδόθηκε χθες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόταση του ΟΚΥπΥ έχει απογοητεύσει τις συντεχνίες των εργαζομένων, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους «δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα νεότερο».

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, ώστε να παραλάβουν τη νέα πρόταση, κάνουν λόγο για μια πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών» τους, η οποία δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του προβλήματος.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαριλάου εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι στο τέλος της ημέρας μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε να συνομολογηθεί μία συλλογική σύμβαση, που να διασφαλίζει τους εργαζομένους, για σημειώσει ότι παράλληλα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική αυτονομία και η βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ, όπως προβλέπεται από το νόμο του.

«Εμείς θεωρούμε», είπε, «ότι μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε να συνομολογηθεί μία συλλογική σύμβαση που να διασφαλίζει τους εργαζομένους, αλλά από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική αυτονομία και η βιωσιμότητα του Οργανισμού, όπως προβλέπεται και από τον νόμο του».

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαριλάου, «ο ΟΚΥπΥ έπρεπε να καταθέσει μια πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, πράγμα το οποίο έπραξε χθες το απόγευμα, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας».

Όπως εξήγησε η χθεσινή συνάντηση δεν αποσκοπούσε στο να βρεθεί λύση και να γίνει υπογραφή της σύμβασης, συμπληρώνοντας πως η χθεσινή συνάντηση ήταν για να κατατεθεί η πρόταση, όπως και έγινε.

Πρόσθεσε ότι για τη συζήτηση των θεμάτων, που άπτονται της συλλογικής σύμβασης, έχει καθοριστεί συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε πως Οργανισμός στη χθεσινή συνάντηση εξέφρασε τη βούλησή του να συζητήσει το οποιοδήποτε θέμα εγερθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συντεχνιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών» τους και πως η πρόταση που τους παρουσιάστηκε χθες δεν περιλαμβάνει βασικές αρχές που διέπουν συλλογικές συμβάσεις άλλων ημιδημόσιων οργανισμών, ο κ. Χαριλάου παρέπεμψε στη συνάντηση της Τρίτης, λέγοντας ότι εκεί «όλα τα θέματα θα είναι ανοικτά για συζήτηση».

«Στις 31 Ιανουαρίου όλα τα θέματα είναι ανοικτά προς συζήτηση. Να αφήσουμε τον διάλογο να εξελιχθεί, χωρίς να κάνουμε τις οποιεσδήποτε προβλέψεις», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης ζητούν πέραν των χιλίων εργαζομένων  στον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.