Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γενς Στόλντεμπέργκ

Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Βερολίνο, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, με τον Πιστόριους να δηλώνει ότι τα πράγματα «δεν είναι όπως περιγράφονται συνεχώς, ότι δηλαδή υπάρχει διαφωνία ή ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη». Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας από πλευράς του επεσήμανε ότι οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. 

Σε ό,τι αφορά το αν η Γερμανία θα παραδώσει άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, ενώ παρότρυνε άλλες χώρες που διαθέτουν Leopard να ξεκινήσουν την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε αυτά, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο, η ίδια όμως θα το πράξει μόνο όταν θα έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβεί «σύντομα».

Ο κ. Πιστόριους διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ερευνά τα «αποθέματα και τις δυνατότητες» της εξοπλιστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης τη συμβατότητα των αρμάτων Leopard, σχολιάζοντας ότι η Γερμανία θα είναι «πολύ γρήγορα ικανή να δράσει». Τέλος, σημείωσε ότι δρομολογείται ένα νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας την άνοιξη, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εξήρε τον «κομβικό ρόλο» της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία από τις χώρες που συνεισφέρουν τα μέγιστα από στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική άποψη.

«Γερμανικά όπλα σώζουν καθημερινά ζωές στην Ουκρανία», τόνισε, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας επανέλαβαν κατά τη συνάντησή τους ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράδοσης αρμάτων μάχης από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας επεσήμανε ότι οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. 

Μιλώντας στην τηλεόραση της Welt, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την προθυμία μελών του ΝΑΤΟ να αποστείλουν άρματα μάχης το συντομότερο δυνατό στην Ουκρανία, προσθέτοντας τα εξής: «Το μήνυμά μου είναι ότι οι σύμμαχοι πρέπει να παραδώσουν περισσότερα, πιο βαρύ οπλισμό. Εξοπλισμό και συστήματα μάχης για την Ουκρανία. Αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως. Και χαιρετίζω όλες τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από πλευράς των συμμάχων σχετικά με τα άρματα μάχης».

Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, δεν διαβλέπει κίνδυνο διάσπασης του ΝΑΤΟ, αντιθέτως σχολίασε ότι από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος υπάρχει συνολικά μια πρωτοφανής ενότητα μεταξύ των συμμάχων.

Εμμέσως, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επέδειξε κατανόηση για την στάση αναμονής που τηρεί ο Γερμανός Καγκελάριος, τονίζοντας τη σημασία του συντονισμού και της εμπιστευτικότητας σε μία τέτοια συγκυρία. «Κατανοώ απόλυτα ότι η κοινή γνώμη εστιάζει στα άρματα μάχης. Εγώ ως Γενικός Γραμματέας πρέπει να διασφαλίσω πρωτίστως ότι μπορούν να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις και ότι μπορούν να διεξαχθούν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις. Και δεν πρέπει απαραιτήτως να διεξάγονται δημοσίως, διότι κάποιες φορές είναι πιο παραγωγικό να διεξάγονται εμπιστευτικές συνομιλίες από ό,τι να διαμείβονται όλα δημοσίως».

Επιπλέον, χαρακτήρισε απολύτως ανεύθυνη και επικίνδυνη τη ρητορική της Ρωσίας περί πυρηνικού πολέμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι ένα πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν θα πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι τυχόν μεταβολή θα προκαλούσε φυσικά και αντίδραση από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

Τέλος, παρατήρησε ότι η όλη συζήτηση δεν πρέπει να περιοριστεί στο θέμα της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου δρομολογήθηκε η παράδοση βαρέος οπλισμού, καθώς και ότι οι σύμμαχοι ήδη συνεισφέρουν με βαρέα και σύγχρονα οπλικά συστήματα, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, που έχει παραδώσει Patriot, Marder και IRIS-T.