Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργία

Δώδεκα μέρες πριν από τις Προεδρικές εκλογές, ο υπουργός Εργασίας απευθύνει νέα δραματική έκκληση για προστασία της εργατικής ειρήνης, ενόψει της παναπεργίας της Πέμπτης. Παραπέμποντας στον επόμενο υπουργό Εργασίας που θα διορίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την ολοκλήρωση του διαλόγου για την ΑΤΑ.

Κυριάκος Κούσιος, Υπουργός Εργασίας

Η εργασιακή ειρήνη, είναι κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε πάση θυσία. Να αναμένουν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένας σοβαρός και παραγωγικός διάλογος που να διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη.

48 ώρες πριν από την παναπεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης οι προετοιμασίες, ένθεν και ένθεν της κυβέρνησης, για την τρίωρη στάση εργασίας που θα παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει ότι προβαίνει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού.

Καλείται το επιβατικό κοινό, για αποφυγή ταλαιπωρίας, προτού προσέλθει στους αερολιμένες για προγραμματισμένη αναχώρηση ή άφιξη, όπως επικοινωνεί με τις επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες και/ή τον φορέα διαχείρισης των αερολιμένων, για ενημέρωση, για τυχόν επαναπρογραμματισμό ή αλλαγή.

Από την πλευρά του, το ΚΕΒΕ με εγκύκλιο καλεί όλα τα μέλη του να μην προβαίνουν σε μονομερείς συμφωνίες με τις Συντεχνίες, μέχρι την επανέναρξη και ολοκλήρωση του διαλόγου με νέα συμφωνία για ρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ.

Στόχος είναι η αντικατάσταση του θεσμού της Α.Τ.Α. μέσα από διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες, με ένα πιο σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Με την ίδια ανακοίνωση, δίνονται επίσης οδηγίες σε σχέση με την απεργία της 26ης Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στην απεργία δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στην απασχόληση τους. Ενώ με βάση τον νόμο περί συντεχνιών, απαγορεύεται η χρήση βίας, ο εκφοβισμός από οποιονδήποτε για να εξαναγκάσει οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε να εργαστεί, είτε να συμμετέχει στην απεργία.

Προστασία εργατικής ειρήνης ενόψει του αδιεξόδου για την ΑΤΑ

Για το θέμα της παναπεργίας και κυρίως της απειλής για την εργατική ειρήνη ενόψει του αδιεξόδου για την ΑΤΑ, ρωτήθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μετά την συνάντηση που είχαν στα γραφεία της συντεχνίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, από τον κύριο Νεοφύτου, της πρότασής του για μεταρρύθμιση της φορολόγησης του οικογενειακού εισοδήματος.

Ανδρεάς Μάτσας, Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ

Αυτή η προσέγγιση, η οποία παρουσιάζει μια κοινωνική διάσταση, μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα ή μέρος και της δικής μας πρότασης, για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.Και βέβαια διευκρινίσαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται υποκατάστατο ή αντικατάσταση της ΑΤΑ.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Υποψήφιος για την προεδρία

Είμαι βέβαιος, ότι οι συνδικαλιστές μας έχουν το κάθε δικαίωμα διά μέσου μιας απεργίας να στείλουν το δικό τους μήνυμα, αλλά την ίδια ώρα νιώθω σιγουριά, ότι δεν θα ανατινάξουν την κοινωνική ειρήνη και την σταθερότητα της χώρας μας.

Και η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προς όλους όσοι μιλούν για την ανάγκη προστασίας της εργατικής ειρήνης, κατηγορηματική και ξεκάθαρη, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ.

Οι εξελίξεις που διασυνδέονται με την ΑΤΑ, φωτογραφίζουν και αναδεικνύουν την άτεγκτη στάση που έχει τηρήσει η εργοδοτική πλευρά και η όποια παρέμβαση ή παραίνεση, θα πρέπει να γίνει προς την πλευρά των εργοδοτών, συμπλήρωσε ο Ανδρεάς Μάτσας Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ.

Ο κύριος Νεοφύτου επισήμανε, πάντως, την διαχρονική συμβολή στην εργατική ειρήνη των συντεχνιών.

Ειδικότερα, όπως είπε, η ανάκαμψη και τα επιτεύγματα στην οικονομία μετά την κρίση του 2013, δεν ήταν μόνο οι θυσίες του λαού, οι σωστές πολιτικές της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και η υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.