Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερωτας

Υπάρχει στ’ αλήθεια ο έρωτας με την πρώτη ματιά ή είναι ένας μύθος; Και που οφείλεται το έντονο καρδιοχτύπι μόλις αντικρύσουμε έναν άνθρωπο που μας ελκύει σαν μαγνήτης;

Σε ταινίες είναι συχνό θέμα ο έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλιώς ο κεραυνοβόλος έρωτας ο οποίος αιχμαλωτίζει και… τυραννάει  αυτούς που πέφτουν στα δίχτυά του. Τι λένε γι' αυτό οι επιστήμονες;

Η επιστήμη μίλησε και για αυτό το φαινόμενο. Έρευνα που έγινε πριν από λίγα χρόνια από το πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας, εξέτασε αυτό ακριβώς το θέμα, εάν ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι όντως μία πραγματική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα ίσως να έχουν απογοητεύσει τους ρομαντικούς αφού κατέδειξαν ότι αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ως κεραυνοβόλο έρωτα, είναι στην πραγματικότητα μία πιθανή φυσική έλξη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε 396 συμμετέχοντες, περίπου το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, οι περισσότεροι ήταν ετεροφυλόφιλοι και η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νέοι Ολλανδοί και Γερμανοί φοιτητές.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ερωτική τους κατάσταση.

έρωτας, σχέση, Άγιος Βαλεντίνος

Στη συνέχεια, κλήθηκαν να εξετάσουν διάφορες φωτογραφίες άγνωστων ανθρώπων και να αξιολογήσουν την έλξη που μπορεί να ένιωθαν γι’ αυτούς. Τους ζητήθηκε, επίσης να αναφέρουν αν ένιωσαν το συναίσθημα του «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Για μεγαλύτερη εγκυρότητα της μελέτης, οι ειδικοί πραγματοποίησαν δύο περαιτέρω μελέτες όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βγουν ραντεβού με διάφορα άτομα και να περάσουν 20 με 90 λεπτά, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον, ενώ τους ζητήθηκε να εκφράσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αν ένιωθαν για παράδειγμα ένα είδος οικειότητας ή αν ένιωσαν ότι αυτός ο άνθρωπος «ήταν φτιαγμένος για αυτούς».

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 32 συμμετέχοντες (οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άντρες) περιέγραψαν 49 εμπειρίες «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Ωστόσο αυτό που οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ως «έρωτα με την πρώτη ματιά», στην πραγματικότητα ήταν μία απίστευτη σωματική έλξη.

Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Για να καταλήξουμε κάπου, τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά που αναφέρθηκε δε μοιάζει ούτε με παθιασμένη αγάπη ούτε με αγάπη γενικότερα».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι αυτό που εμείς πιστεύουμε ως «έρωτα με την πρώτη ματιά», είναι στην πραγματικότητα μία ισχυρή σωματική έλξη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι καταστάσεις της μελέτης ήταν «φτιαχτές» και όχι ρεαλιστικές.