Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργ

Μεσαιωνικές και ρατσιστικές συμπεριφορές βιώνουν άτομα με αναπηρία.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα στο άκουσμα της είδησης πως γυναίκα με νοητική αναπηρία αφότου έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί στειρώθηκε χωρίς στην συγκατάθεση της ώστε να μην μπορέσει να μείνει ξανά έγκυος ζήτησε ενδελεχή ενημέρωση για τις πρακτικές αυτές.

«Ζήτησα ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό έφερε στην επιφάνεια το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Χριστάκη Νικολαϊδη τέτοια φαινόμενα είναι συχνά καθώς στην Κύπρο δεν υπάρχει η νομοθεσία που να απαγορεύει την στείρωση των ατόμων με αναπηρίες.

«Στειρώθηκαν ώστε να μην προχωρήσουν στη γέννηση ή σε νέες εγκυμοσύνες, να μην υπάρχει αυτή η πιθανότητα χωρίς την ενημέρωση τους, ούτε και εκ των υστέρων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα και σε περιπτώσεις όπου γυναίκες με αναπηρίες διαμένουν σε ιδρύματα ή κλειστές δομές», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης. 

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης την πρακτική αυτή ακολουθούσαν διάφορες χώρες στο παρελθόν ώστε δήθεν να διασφαλίσουν πως δεν θα γεννιούνται παιδιά με νοητικές παθήσεις.  Τον τελικό λόγο για την στείρωση κυρίως των γυναικών με νοητική, ψυχοκοινωνική ή άλλες αναπηρίες λαμβάνει χωρίς την συγκατάθεση τους είτε  ο κηδεμόνας, είτε ο σύζυγος, ακόμα και ο συντροφος τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 γυναίκες σε τρεις περιπτώσεις οι οποίες ήταν σε κύηση και διέμεναν σε κλειστές δομές, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση και στη συνέχεια να στειρωθούν.

«Αυτό θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο, πρέπει να τερματιστεί στην εποχή μας γιατί την προσωπική αξιοπρέπεια. Είναι μεγάλη προσβολή της αξιοπρέπειας των γυναικών με αναπηρία αυτό που γίνεται να στειρώνονται χωρίς καν να το γνωρίζουν», τόνισε ο κ. Νικολαϊδης. 

Η ΚΥΣΟΑ ζητά την καθολική απαγόρευση της αναγκαστικής στείρωσης των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο ενώ σημειώνεται πως το θέμα βρέθηκε και στο επίκεντρο συζήτησης στην Ευρωβουλή καθώς η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε δεκατρία κράτη μέλη της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως ακόμα και σήμερα δεν τηρούνται κάν  στοιχεία  για τον  αριθμός των γυναικών που έχουν στειρωθεί στην Κύπρο χωρίς την συγκατάθεση τους.