Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μπορελ

Οι εκκλήσεις προς τη Γερμανία να προμηθεύσει την Ουκρανία με τεθωρακισμένα Leopard 2 βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ανέφερε κατά την άφιξή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ.

Το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας των χωρών της ΕΕ προς την Ουκρανία είναι ένα από τα ζητήματα στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, δεδομένων και των όσων λέχθηκαν κατά τη συνάντηση εκπροσώπων του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, όπου, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ «υπήρξαν πολλές δεσμεύσεις από αρκετά κράτη μέλη, όσον αφορά τον αριθμό των πόρων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απόφαση της Γερμανίας να δώσει άδεια σε άλλα κράτη μέλη να παραδώσουν γερμανικά τανκς στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως το ζήτημα των τεθωρακισμένων δεν είναι το μόνο που πρέπει να συζητηθεί καθώς πολλά άλλα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί πως η Γερμανία είναι διστακτική όσον αφορά την προμήθεια της Ουκρανίας με τεθωρακισμένα, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως δεν είναι δικός του ρόλος να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, όμως επανέλαβε πως προσωπική του άποψη είναι πως θα πρέπει να αποσταλεί εξοπλισμός αυτού του είδους στον ουκρανικό στρατό.

«Πρόκειται όμως για απόφαση που εναπόκειται στα κράτη μέλη, και είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή της στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI, η κ. Μπέρμποκ είχε αναφέρει πως η Γερμανία δεν προτίθεται να εμποδίσει την Πολωνία να παρέχει τανκς γερμανικής παραγωγής στην Ουκρανία.